Izvor: Kurir
14.08.2024 u 09:06
0

VRUĆINE MOGU NAŠTETITI I VAŠEM TELEFONU: 7 saveta kako da sačuvate telefon od pregrevanja

Većina pametnih telefona najbolje funkcioniše kada radi u određenom temperaturnom opsegu, ali kada ekstremne vrućine postanu sve češće sve više telefona izlazi izvan te "zone komfora".

A kada telefon premaši svoju normalnu radnu temperaturu, termalni senzori pokreću radnje kao što su aktiviranje upozorenja o povišenoj radnoj temperaturi, usporavanje rada ili čak potpuno isključivanje. Te funkcije programirane su da telefon drže neaktivnim dok se hladi.

I pored toga, često izlaganje toploti skraćuje životni vek baterije telefona i oštećuje druge unutrašnje komponente.

DODATNI RADNI STAŽ ZA SVE MAJKE: Na troje dece idu dve dodatne godine staža

Kada telefoni počinju da se pregrevaju?

Sve što se radi na telefonu i sa njim stvara toplotu, a pošto pametni telefoni ne mogu direktno da izbacuju toplotu, ona se nagomilava. Kada su spoljne temperature visoke, ne treba da prođe mnogo vremena dok temperatura uređaja značajno poraste.

Tako su, na primer, tokom prošlogodišnjeg toplotnog talasa u Evropi temperature koje su prelazile 45 stepeni Celzijusa „ubile“ brojne telefone.

„Kada dođe do temperature od 41 stepen ili više, ili kada je uređaj izložen direktnoj sunčevoj svetlosti tokom veoma toplog dana, velika većina telefona će imati probleme“, ističe osnivač ekološke onlajn platforme za upoređivanje pametnih telefona Green Smartphones Tom Paton.

Kako da znate da li je telefon „u nevolji“?

Većina pametnih telefona upozorava korisnike na pregrevanje, a osnovno pravilo glasi: Ako vam postaje neprijatno dok držite telefon, on počinje da se pregreva! Telefon koji sporo radi još jedno je „crveno“ upozorenje. Uređaj će tada značajno usporiti da ne bi proizvodio više toplote, ali to nekada može da se dogodi previše kasno da bi se sprečila šteta.

„Vaš telefon je u stanju da se zaštiti u jednom trenutku, ali često i ponovljeno izlaganje visokoj toploti može da ima dugoročne posledice po performanse telefona i trajno skratiti njegov vek, ističe stručnjak za pametne telefone Nikolas Bajns.

Od pomoći mogu da budu i aplikacije trećih strana kao što su npr. AIDA64 (za Android i iOS) i Cooling Master (samo Android) koje prate temperaturu telefona u realnom vremenu.

Kako pregrevanje može da ošteti telefon?

Toplota predstavlja veliki rizik za bateriju pametnog telefona. Baterija i sama degradira tokom vremena, ali produženo izlaganje visokim temperaturama može prerano da je istroši, objašnjava Kajl Vajns, direktor e-prodaje delova i sajta sa besplatnim vodičima za popravku telefona iFixit.

Telefon će, u takvim slučajevima, izgubiti funkcije, a potencijalno i podatke, jer pregrevanje uzrokuje kvar ili rušenje aplikacija. Procesor može se oštetiti ako se prekorači njegova maksimalna radna temperatura. U ekstremnim i retkim slučajevima, nagomilavanje toplote može dovesti i do sagorevanja baterije, što može da izazove požar ili manju eksploziju.

Takođe, lepak koji se koristi za ekrane telefona može da počne da popušta kada temperature pređu tačku topljenja, kaže Vajns.

7 saveta: Kako da zaštite telefon od velike vrućine?

Držite telefon dalje od direktne sunčeve svetlosti, bilo kog drugog izvora toplote ili mesta gde bi toplota mogla biti povećana.

Izbegavajte intenzivnu upotrebu telefona u vreme velikih vrućina – što manje procesor telefona mora da radi, to će lakše ostati hladan.

Smanjite pozadinsku aktivnost aplikacija. Takođe, pokušajte da koristite režim rada u avionu po potrebi, pošto je tada aktivnost telefona minimalna.

Uklonite masku sa telefona. Ako ne želite da skinete slušalice, a nemate bežične, postoje i futrole za telefone dizajnirane tako da omogućavaju bolje rasipanje toplote korišćenjem prozračnih materijala i povećanog protoka vazduha.

Telefon punite u hladnijem okruženju, jer sam proces punjenja generiše toplotu. Zato pokušajte da izbegnete punjenje ako uređaj već vruć.

Ako već morate da punite telefon u toplijem okruženju, ne koristite ga dok se puni.

Pustite pregrejan telefon da se postepeno ohladi. Kao što telefonu ne odgovara velika vrućina, ne odgovaraju mu ni ekstremne temperaturne promene. Zato stavljanje telefona u frižider da se ohladi, na primer, može biti jednako štetno kao i puštanje da se pregreje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter