Izvor:
19.12.2016 u 21:57
0

Zbog ,,Afere Tapi“: Šefica MMF PROGLAŠENA KRIVOM!

Specijalni sud u Francuskoj proglasio je šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard krivom za nemar i umešanost u "aferu Tapi" 2008. godine.

Utvrđeni nemar Lagardove datira iz perioda kada je bila na funkciji ministra finansija Francuske, a sud je odlučio da joj ne izrekne nikakvu kaznu niti da joj otvori krivični dosije. Lagardova je tada odobrila isplatu od 400 miliona evra kontroverznom biznismenu Bernaru Tapiju.

Portparol MMF-a je saopštio da će se čelnici Fonda uskoro sastati, dok je njen advokat rekao da će se žaliti na ovakvu presudu.

Iako kazne nema, očekuje se da će Lagardova biti primorana da napusti kormilo MMF.

Tapi je pod dugogodišnjom istragom zbog slučaja u kome mu je država Francuska isplatila više od 400 miliona evra na ime odštete zbog navodne loše procene njegovog udela u kompaniji "Adidas" od nekada najveće francuske banke "Kredi Lion" 1993. godine.

Biznismen je 2007. godine podržao Sarkozija na izborima, a samo godinu kasnije Sarkozijeva ministarka Lagard se umešala u slučaj koji je trajao više od decenije i naložila obavezujućui arbitražu, koja je donela Tapiju veliku odštetu.

Taj slučaj je koštao funkcija još neke visoke političke funkcionere iz Sarkozijevog okruženja.

Lagardova je saslušana 2013. godine zbog te isplate, ali je tada tretirana kao svedok.

Lagardova je negirala krivicu u ovom slučaju i rekla je da je "u tom slučaju uvek radila u interesu države i da je poštovala zakon".

Izvršni odbor MMF-a je na početku procesa, krajem 2015. godine naveo da ima poverenje u Kristinu Lagard.

B92
Foto: Foto/Instagam/luna_djogani

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter