Izvor: happy BSC
29.09.2024 u 18:00
0

ZVUCI SRCA: „Probudili smo Čoveka u čoveku „

Zvuci Srca, nije samo mesto gde se možete osvežiti, popiti kafu ili limunadu, to je mesto gde možete oplemeniti svoje srce i odmoriti svoju dušu.

Kafić „Zvuci srca“ otvoren je pre šest godina, na 18. rođendan humanitarne organizacije „Dečje srce“, sa misijom da pruži priliku za zapošljavanje osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, kojima je pronalaženje posla često veoma otežano.

Naša novinarka je posetila ovo veoma posebno mesto i razgovarala sa Goranom Rojević, direktorom humanitarne organizacije “ Dečje Srce“

Osobe sa smetnjama u razvoju često imaju poteškoće s osnovnim veštinama poput čitanja i pisanja, što dodatno otežava njihovu integraciju na tržištu rada. Organizacija „Dečije srce“ prepoznala je tu potrebu i kroz ovaj projekat odlučila da ih osposobi za rad, pokazujući šta sve mogu postići uz podršku zajednice.

Kafić funkcioniše po principu inkluzije: zaposleni se usavršavaju u raznim poslovima, od konobarisanja i rada na šanku, do pružanja usluga gostima. Ovaj model omogućava zajednici da se bliže upozna sa mogućnostima osoba sa smetnjama u razvoju, čime se stvara prostor za njihovu inkluziju u društvo.

Posebnost kafića leži i u njegovom konceptu – gosti nisu obavezni da plaćaju za usluge, već ostavljaju donacije po želji. Ova praksa je uvedena kako bi se izbegle neprijatnosti, s obzirom na to da zaposleni često ne znaju da računaju. Pored kafića, tu je i radni centar u kojem zaposleni izrađuju unikatne proizvode. Sistem „predložene cene“ omogućava gostima da doniraju novac po svojoj volji, bez fiksnih cena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Varošanka (@varoshanka)

„Ovakvi koncepti postoje širom sveta, ali je specifičnost „Zvuka srca“ u tome što nigde drugde ne postoji model u kojem su svi proizvodi na neki način besplatni, odnosno na gostima je da nam plate ili ne.“

Iz organizacije navode da im sigurnost pruža pomoć države, koja pokriva 75% troškova plata i doprinosa zaposlenih, pa ne postoji bojazan od gubitaka. Kafić privlači pažnju i volontera iz celog sveta, kao i turista koji prepoznaju važnost inkluzije.

„Kroz godine rada nismo imali problema sa gostima, osim jednog posetioca koji je redovno insistirao na puštanju tehno muzike, nama je važno da smo uspeli da probudimo Čoveka u čoveku“ kroz osmeh je rekao Goran.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter