Izvor: TANJUG
20.09.2024 u 15:21
0

ALEKSANDAR VUČIĆ: Očekujem da vlada danas donese odluku o uvođenju vojnog roka

On je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije "Zastava2024" na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75 dana.

BATAJNICA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će Vlada Srbije danas na svečanoj sednici doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka koji će trajati ukupno 75 dana.

On je posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ na aerodromu u Batajnici istakao da će vojni rok za muškarce trajati 60 plus 15 dana, ukupno 75 dana.

„To je pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši nego što su bili u naše vreme, ali i čitava disciplina mnogo manja nego pre, ali će morati da postoji“, rekao je predsednik.

Vučić dodaje da očekuje i značajan broj devojaka koje će služiti vojni rok, ali za njih, kako kaže, neće biti obavezan.

Kupujemo najnoviju i najmoderniju verziju Rafala 4.1

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija kupuje od Francuza najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona Rafal 4.1, kao i da su u toku razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

„To je najnovija verzija 4.1, koja je pre mesec dana pripremljena za francusku vojsku. Dakle, najnovija i najmodernija verzija“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše pojedine medijske navode da Srbija nabavlja slabiju verziju Rafala.

„Imaju najsavremenije radarske sisteme i najbolju zaštitu. Mi smo kupovali sve najbolje. I kod nas je sve novo, modernizovano, obratite pažnju na naše helikoptere, svi su naoružani. To ne služi nama za predstavu i za slikanje, već za stvarno odvraćanje onih koji bi da izvrše agresiju na našu zemlju“, naglasio je Vučić.

Hoćemo da kupimo nešto specijalno za vojsku, oružje jače od Hajmarsa

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija, pored razvoja modularnog i digitalizovanog raketnog lansera Oganj, nabaviti i novo oružje koje je jedino bolje od američkog raketnog sistema Hajmers.

„Mi osim ovoga što sami radimo, modularne i digitalizovane Ognjeve, hoćemo i nešto specijalno da kupimo, jedino u tom smislu oružje jače od Hajmersa, ali to ćemo vas uskoro obavestiti“, rekao je Vučić tokom obilaska vojnog naoružanja i opreme na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Obilazeći prikazana sredstva tehnike i naoružanja, u društvu pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, predsednik je zastao pored protiv-oklopnog raketnog sistema „kornet“.

„To je ruski kornet koji do osam kilometara pogađa tenkove i vrlo retko promašuje. Malo para je uloženo, a veliku štetu pravi. Zato je važno da tenkove proizvodite do vrednosti od milion evra. Oni sada proizvode i one koji vrede preko 20 miliona. To jesu najbolji tenkovi, ali ih jedan kornet uništi“, istakao je Vučić.

Ne postoji oblast u kojoj smo toliko napredovali kao što je Vojska Srbije

Vučić je rekao da ne postoji oblast u kojoj je postignut veći napredak u proteklih 10 godina od Vojske Srbije, navodeći da je mnogo uloženo u naoružanje, a i da je plata vojnika povećana govoto četiri puta. Vučić je rekao novinarima na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici da je na današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije, prikazano četiri do četiri i po puta više dronova nego prošli put. Dodao je da Srbija ima prvih 1.000 dronova „komarac“, navodeći da oni nanose ogromnu štetu u neprijateljskim vredovima, ističući da „imamo prvih 1.000 komada, a 500 smo ih ovde dovezli“.

„Više od 50 odsto oruđa i oružja proizvodnja Republike Srbije i ove modularne puške sa kratkom i dugom cevi proizvodi Kragujevac“, naveo je Vučić.

Podsetio je da će vazduhoplovi, za koje navodi da ih je više nego ikada, uskoro biti ojačani sa 12 najmodernijih rafala, kao i da su naručeni novi višecevni bacači raketa iz inostranstva.

Istakao je da će Srbija nabaviti i neko od oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Srbiju a sve u cilju, kako je istakao, odvraćanja potencijalnog agresora na našu teritoriju.

Opozicija me ne želi na sednici o litijumu, da ne bi imao ko da im odgovara

Vučić je rekao da razume zašto opozicija ne želi da on bude u parlamentu na sednici na kojoj traže da se raspravlja o litijumu, jer, kako je rekao, onda ne bi imao ko da im odgovara.

„To što ne žele mene u Skupštini, a što bi me želeli? Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori, a ako uđete u ring onda morate da primite udarce. Oni ne žele da dobiju odgovor, jer znaju kako bi prošli“, rekao je Vučić na pitanje novinara u Batajnici povodom zakona kojim opozicija predlaže da se zabrani iskopavanje litijuma.

On je rekao i da je zakon loš i nepismen.

„Zakon je potpuno imbecilan. Prenosili su reči ljudi sa Tvitera. Jel vi razumete da je tako neko predložio takav zakon u Skupštini. Na stranu što je nepismeno i glupo sastavljeno, nemam reči“, rekao je Vučić.

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ na aerodromu u Batajnici

Vojska Srbije održala je danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ na kome je učestvovalo više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova.

Građani koji koji su posetili batajnički aerodrom su mogli da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Prikazu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalne samouprave, verskih zajednica.

Predsednika je na aerodromu dočekao počasni bataljon Garde, nakon čega mu je raport predao komandant počasnog bataljona.

Prikaz je počeo skokom pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Nakon skoka padobranaca usledio je nalet vojnih aviona, aviona „mig 29“, „orao“, „galeb“ i simulilacija vazdušne borbe dva aviona.

Svoje sposobnosti i način dejstvovanja pokazali su i piloti borbenih helikoptera mi-35, koji su poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“.

Desant grupa helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, prikazala je desant tokom kojeg su se spuštali konopcima. Na kraju aktivnog dela prikaza batajnički aerodrom su nadleteli i helikopteri “gama“, opremljeni protivoklopnim rakete „maljutka“.

Nakon aktivnog dela prikaza nastupio je defile ešalona pešadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Posetiocima su bila prikazana sredstva iz razvoja spske odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojnu opremu, poput samohodnih top-haubica „nora“155mm, borbenih oklopnih vozila „Lazar“, „MRAP“, „Miloš“, „hamer“, dronove, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona“mig29SM“, protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, „pancir“, besposadnih vozila „mali Miloš“, kao i brojna oprema specijalnih snaga. Bile su prikazane i protivoklopne raketne sisteme „Kornet“, samohodne višecevne lansere raketa „oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

Građani do 15.00 časova u Batajnici mogu da pogledaju prikaz vojne opreme.

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ trebalo je da bude održan u nedelju 15. oktobra na Dan nacionalne zastave, ali je odložen za danas zbog loših vremenskih uslova.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je 2020. godine, a povodom probijanja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter