Izvor: TANJUG
25.10.2024 u 18:50
0

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će dati sve od sebe da ubrza svoj evropski put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija dati sve od sebe da ubrza svoj evropski put

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija dati sve od sebe da ubrza svoj evropski put i da uradi sve što može u sladu sa neophodnim reformama koje mora da izvrši. „Ja sam rekao, Ursuli (predsednica EK Fon der Lajen), verovatno sam i sam kriv.

URSULA FON DER LAJEN: Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja EU (FOTO)

Možda lično nisam bio toliko posvećen zbog drugih stvari, zbog toga što nije lako biti u našim cipalama, i zbog Kosova i Metohije i zbog svega drugog, ali ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put“, rekao je Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen, odgovarajući na pitanje da li je sa predsednicom EK razgovarao o dinamici puta Srbije ka EU i konkretnim preprekama sa kojima se Srbija suočava.

Naglasio je da će i EU morati da donese i neke strateške odluke o tome koliko ko zaslužuje da bude njen deo.

Vučić je dodao i da je njegovo mišljenje da koliko je dobro i važno za nas da budemo deo EU, toliko je jednako, odnosno tek samo malo manje, važno i za njih da ovaj deo Evrope bude u okviru EU.

Nadam se da ćemo do kraja godine otvoriti Klaster 3, to bi bio značajan signal

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti Klaster 3 ističući da bi to bio značajan signal da Srbija napreduje na svom evropskom putu.

“Važno je da u međuvremenu čuvamo mir iako ja, kao što znate, što se svetske situacije tiče, nisam preterani optimista“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

On je preneo da je Fon der Lajen tražila od Srbije mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU i usaglašenosti po nekim drugim pitanjima.

“Pošto znam da bi ona to verovatno preskočila, ali ja ne želim da bilo koga obmanjujem u Srbiji, samo hoću da znate da mi jasno znamo i šta su zahtevi i šta su očekivanja i ja sam pokušao u svim pitanjima da sa pozicijama Srbije upoznam predsednicu Fon der Lajen“, rekao je Vučić.

Dok sam ja predsednik Srbija će ostati na evropskom putu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da, dok je on predsednik Republike, Srbija neće menjati svoje glavne ciljeve spoljne politike i unutrašnje politike, a to je naš Evropski put i naše zalaganje za članstvo u EU.

Na zajedničkoj konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je u dvodnevnoj poseti Srbiji, Vučić je rekao da je evropski put od ključnog značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu i da se nada rezultatima.

Istakao je da je sa Fon der Lajen imao veoma dug, izuzetno otvoren i iskren razgovor i da postoje stvari koje Evropska unija zamera Srbiji, ali da je predsednica EK uvek bila spremna da sasluša našu stranu i da nas čuje. Kako je rekao, razgovarali su o opredeljenjima Srbije.

„Ja sam njoj rekao ono isto što sam vama rekao i juče, i pre nekoliko dana, ono što sam rekao juče čak i na skupu koji je održan u Vršcu. Ma kako i ma koliko i koliko god neki drugačije razmišljali, predsednik sam Republike sa najvišim legitimitetom u zemlji, biran direktno od građana dva puta za redom u prvom izbornom krugu što se nikada nije dogodilo u našoj istoriji i dok sam predsednik Republike mi glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje politike nećemo menjati. To znači da je naš Evropski put i naše zalaganje za Evropsku Srbiju od ključnog je značaja za naš napredak, da će Srbija posvećeno da radi na tom putu i da se nadamo rezultatima“, istakao je Vučić.

On je čestitao Ursuli fon der Lajen na reizboru na funkciju predsednice Evropske komisije i zahvalio na podršci koji je pružila Srbiji u prethodnom mandatu i dodao da se nada će to da čini i u ovom mandatu.

„Postoji jedna stvar koju ljudi u Srbiji izuzetno poštuju. Kada kod nas dolaze gosti, gotovo svi dolaze u Beograd kada je reč o visokim delegacijama, zvaničnim posetama. Vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta dolazili u našu zemlju, i išli daleko od Beograda, daleko od urbanih sredina i to je nešto što naši građani, naš narod izuzetno poštuje i izuzetno ceni. Hvala vam na podršci i pomoći koju ste nam pružili u prethodnom periodu“, rekao je Vučić.

Ukrajinske vlasti dale agreman, uskoro otvaranje ambasade Srbije u Kijevu

Aleksandar Vučić izjavio je danas da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru i da se uskoro occekuje otvaranje ambasade Srbije u Kijevu.

Vučić je to rekao u obraćanju posle sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

“Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje naše ambasde u Kijevu i verujem da će i gospodin Đurić prisustovati otvaranju ambasade, ako se ne varam, uskoro u glavnom gradu Ukrajine“, rekao je Vučić na zajedničkoj koneferenciji sa Fon der Lajen.

Vučić je rekao da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji. “Za razliku od nekih drugih neću da koristim ovu priliku da prebacujem krivicu na bilo koga drugog, niti da zamaram predsednicu Fon der Lajen u javnosti onim što sam govorio, a detaljno sam i temeljno izneo poziciju Srbije i detaljno i temeljno govorio o neophodnosti kompromisa, razgovora i budućnosti celog regiona“, rekao je Vučić.

Dodao je da je sa predsednicom Fon der Lajen razgovarao o geopolitičkoj situaciji i da ju je obavestio o tome kakva je politika Srbije, od poštovanja povelje Ujedinjenih nacija i poštovanja međunarodnog javnopravnog poretka.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter