Izvor: TANJUG
13.06.2024 u 17:59
0

AMBASADOR HIL SMIRUJE SITUACIJE: Evropa neće tražiti od Srbije da de jure prizna Kosovo, traži se normalizacija

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da misli da se od Srbija neće tražiti de jure priznanje nezavisnost Kosova da bi postala članica Evropske unije, već da Evropljani „traže upravo ono što kažu da traže – a to je normalizacija“.

Hil je za današnje izdanje nedeljnika NIN rekao da predstavnici EU žele mir i bezbednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.

„Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde te granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju“, rekao je Hil i dodao da bi voleo da vidi mnogo više napretka na planu normalizacije.

Upitan o tome da li bi EU prijemom celog regiona smanjila tenzije na Zapadnom Balkanu, ali i ruski i kineski uticaj i da li je to moguće bez SAD, Hil je istakao da EU sama donosi odluke, a da kada zemlja želi da postane članica, SAD je podržavaju, što rade i sa Srbijom.

Hil je odgovarajući na pitanje o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji rekao da SAD žele da se Srbija pridruži sankcijama, ali da je već preduzela neke važne korake kako bi Rusiji jasno stavila do znanja da se ne slaže sa agresijom na Ukrajinu.

„Tako da mislim da se dobro razumemo sa Srbijom. Što se tiče njenog usklađivanja sa Evropljanima, to ću prepustiti njihovim razgovorima sa Evropljanima, ali ono što je za nas trenutno važno jeste da je Srbija jasno stavila do znanja gde se nalazi u odnosu na Ukrajinu“, rekao je Hil.

Komentarišući Svesrpski sabor, Hil je rekao da je u Beogradu za vikend održan „veliki događaj, jedna posebna manifestacija, sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale“.

„Ali mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejton osnova teritorijalnog integriteta Bosne, teritorijalnog integriteta entiteta unutar Bosne i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane“, rekao je Hil.

Upitan o kritikama opozicije i pitanju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa „kako nije video onolikog Milorada Dodika“ koji je glasao na lokalnim izborima u Beogradu, Hil je rekao da ne može da govori o pitanju prebivališta Milorada Dodika.

„Moje mišljenje je da Srbija svakako ima neka pitanja koja treba da rešava na izborima, ali mislim da je bilo pomaka od decembra, a što se tiče gospodina Đilasa, ja stvarno ne volim da komuniciram sa ljudima preko medija, radije bih to uradio direktno. Mislim da je mnogo efikasnije i mnogo poštenije to učiniti“, rekao je Hil.

Na navode da je blag prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakao je da smatra da svaki strani diplomata ide u neku državu i sarađuje sa predstavnicima te zemlje i da će nastaviti saradnju s Vučićem dok je on predsednik Srbije.

Hil je naglasio da je razočaran što ponovo vidi Aleksandra Vulina i Nenada Popovića u Vladi Srbije.

„Moram da sagledavam šta je najbolji put napred za stvari koje pokušavamo da uradimo sa Vladom Srbije. A kada komentarišete pojedince u Vladi Srbije, nisam siguran da je to najbolji put napred. Svakako smo izneli svoje stavove o te dve osobe, i mislim da ću to ostaviti po strani i nastaviti sa onim što radim ovde“, rekao je Hil.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter