Izvor: TANJUG
08.06.2024 u 15:41
0

BORBA ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Pred nama su teški dani, mir je naš ključni interes

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić izjavio je danas da su pred nama teški dani, ali da je mir ključni interes Srbije.

On je na zajedničkoj sednici delegacija Srbije i Republike Srpske pojasnio da su teški dani pred nama pre svega zbog dešavanja u Evropi i svetu, jer kada sila udari na silu niko ne želi da se povuče.

„Ako pogledate Evropu i SAD oni ne mogu da dozvole da Rusija pobedi, a Rusija da izgubi rat. I to nas vodi u svetsku katastrofu. Zato je naš vitalni interes očuvanje mira. Napadani smo, proganjani u Prvom svetskom ratu smo izgubili dosta stanovnika, u Drugom isto. U antifašističkim pokretima u bivšoj Jugoslaviji bili su uglavnom Srbi“, rekao je Vučić.

Zbog toga je vreme, istakao je on, da čuvajući mir gradimo budućnost, jer da nije bilo tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana.

„Zato je mir naš ključni interes“, zaključio je Vučić.

Odnosi Srbije i Republike Srpske ne smeju nikad da trpe

Predsednik je izjavio danas da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja – nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

„Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima – da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi“, istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu.

Naglasio je da taj dogovor podrazumeva se nikada u Srbiji ne sme čuti  loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

Vučić je podsetio da je bilo i perioda kada smo postavljali zidove na Drini.

Srbija u ponedeljak uplaćuje 10 miliona evra za auto-put Bijeljina – Sremska Rača

Srbija će u ponedeljak uplatiti deset miliona evra namenjenih za izgradnju autoputa Bijeljina – Sremska Rača, izjavio je danas predsednik Republike Srbije.

“Nadamo se uskoro investicionom rejtingu, to bi bio prvi put u istoriji Srbije, ali to bi bio i uspeh Srpske i svakog Srbina“, rekao je Vučić na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je naveo da je potrebno da se Srbija izbori za mir i napredak sopstvene ekonomije.

“A za jedinstvo naroda smo se danas izborili i molim vas, ne dajmo da nam ga iko ikada sruši“, rekao je Vučić, dodajući da svi oni koji nisu prisustvovali na današnjoj zajedničkoj sednici imaju svoje predstavnike u njemu kao predsedniku, kao i premijeru Srbije.

U Deklaraciji se govori o svemu

Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u deklaraciji, koja će danas biti usvojena, govori o Kosovu i Metohiji, poštovanju rezolucije 1244, ali se jasno govori i o dijalogu kao suštinskom rešavanju dijaloga nas i Albanaca i poštovanju sporazuma.

On je na zajedničkoj sednici delegacija Srbije i republike Srpske rekao da su u Deklaraciji birane reči i da se „u njoj govori o svemu“.

„Uvažili smo zahteve RS jer je to naša obaveza, postoje tačke u kojima ja nisam bio sasvim upućen, ali sam prihvatio zajedno sa Anom (Brnabić) i Milošem (Vučevićem) i drugim članovima vlade, jer nismo mi ti koji će ljudima iz RS govoriti da bolje razumemo njihove probleme“, rekao je Vučić.

Srpski nacionalni interes je ekonomija – EXPO 27

Predsednik Srbije izjavio je danas na zajedničkoj sednici vlada Srbije i RS da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje, kako je rekao, nema ni očuvanja ćiriličkog pisma, ni očuvanja jezika.

„Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo ovde danas, čini mi se, možda ne sasvim dovoljno govorili, a to je ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27. Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti. Ekonomski napredak je od vitalnog interesa i daje nam snagu“, rekao je Vučić i dodao da to znači i privlačenje novih investitora.

On je dodao da je to oblast u kojoj mora više da se radi sa svima u regionu – BiH, Severnoj Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Pištinom u okviru Cefte, ali i sa svim evropskim partnerima.

Vučić je podsetio da je Srbija bila suočena sa teškim pritiscima po pitanju članstva Kosova u Savet Evrope, navodeći da Priština nije ispunila ništa od predviđenog ni Briselskim, niti Ohridskim sporazumom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter