Izvor: euronews serbia
26.06.2024 u 15:48
0

BORELJ NALOŽIO: Sve što Kurti i Vučić dodgovore moraju da sprovedu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, na kojem učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i evropski zvaničnici, održava se danas u Briselu. Prema najavi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezednost i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima, nakon čega će uslediti zajednički trojni sastanak.

Kako je najavljeno iz Brisela, razgovaraće se o svim hitnim pitanjima, a predviđeno je da se uoči i na kraju sastanka u zgradi EEAS novinarima obrati Žozep Borelj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da će danas na sastancima u Briselu razgovarati o narednim koracima ka implementaciji sporazuma i ponovio da dogovoreno mora da se sprovede. On je na konferenciji za novinare, uoči nove runde dijaloga rekao da će se danas razgovarai i o tome kako da se krene dalje na osnovu sporazuma.

„Jasno je da ono što je dogovoreno mora da se sprovede. Sporazumi su osnova delovanja. Ali akcija mora da sledi dogovore. Implementacija je ključna reč. I danas ćemo raditi na konkretnim narednim koracima za ovu implementaciju i prevazilaženju svakodnevne krize u procesu normalizacije“, rekao je Borelj.

On je podsetio i da se EU obično žalila na nedostatak posvećenosti, napretka, implementacije, volje da se pronađe konsenzus, kao i da se nada da će današnja runda dijaloga poslati drugačiju poruku i da će se završiti drugačije.

„Biće nam važno da razumemo kako dve strane vide budućnost dijaloga uz podršku EU, kako strane žele da nastave ovaj posao. Za nekoliko meseci biće novih ljudi, novih imena na našim poslovima, ali države članice se neće promeniti, obaveze Kosova i Srbije neće nestati. Svi će i dalje gledati na kapacitet i volju predsednika Srbije i kosovskog premijera da svojim narodima pruže bolju evropsku budućnost. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je u toku. Srž angažmana Evropske unije na Zapadnom Balkanu je takođe tesno vezan za njihov pristupni put“, rekao je Borelj.

Vučić: Pažljivo ću saslušati Borelja i Lajčaka, od Kurtija ne očekujem ništa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči početka nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da će saslušati šta će reči visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, ali da od kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne očekuje ništa.

„Sad nas očekuju razgovori sa Boreljom i Lajčakom, a onda i sa Kurtijem i Boreljom i Lajčakom. Ništa ne očekujem, a očekujem da će malo da drami i viče, dok mu ne kažem da se malo zaustavi. Pažljivo ću da saslušam Borelja i Lajčaka, ja tim ljudima nemam šta da zamerim, oni rade u teškim okolnostima. Borićemo se za interese našeg naroda, da li očekujem neke velike zaključke, ne očujem“, rekao je Vučić.

Lajčak: Nadam se da će Vučić i Kurti doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pkosovski premijer Aljbin Kurti doći na novu rundu dijaloga u Briselu „sa vizijom i političkom hrabrošću“ koja je, kako je rekao, potrebna da bi se dve strane približile evropskoj budućnosti. Lajčak je na Fejsbuku, uoči dijaloga na visokom nivou o normalizaciji odnosa, istakao da je posvetio prethodnu nedelju temeljnim pripremama.

„Posetio sam Kosovo i Srbiju kako bih razgovarao o svrsi ovog sastanka – da se sagledaju dostignuća i planiraju naredni koraci, naročito u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji“, poručio je Lajčak.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

On je ocenio da su razgovori bili otvoreni, iskreni i važni za normalizaciju odnosa.

Dodao je i da je bio i u Grčkoj kako bi razgovarao o perspektivi za pristupanje Zapadnog Balkana na Konferenciji o miru i održivom rastu u Atini.

Lajčak je rekao da je zve spremno za današnji sastanak.

„Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da Kosovo i Srbiju približe njihovoj evropskoj budućnosti“, naveo je sinoć Lajčak na Fejsbuku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter