Izvor: Kosovo online
13.11.2023 u 10:38
0

„Čisto sumnjam da će se ovog puta izbori organizovati na Kosovu“: Antonijević ukazao na dužnost Prištine da omogući glasanje Srbima

Pravnik Milan Antonijević kaže da za sada nema mnogo optimizma da će glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, zakazanim za 17. decembar, biti omogućeno i na Kosovu i ukazuje da se nada da će u narednim nedeljama pre svega međunarodni pritisak na prištinske vlasti, ali i mogući pregovori oko ovog pitanja, dati efekta.

Antonijević za Kosovo onlajn ukazuje da je međunarodna zajednica i pre bila prilično glasna i jasna kada je tražila da se izbori za institucije Srbije održe i na severu Kosova i u enklavama.

„Mislim da je to nešto što će i sada OEBS takođe podržati. Videćemo koliko će sve to uroditi plodom. Prištinske vlasti nekada zaista ne izlaze u susret ovim zahtevima, nekada procene da im je u interesu da to urade. S obzirom na to da je teret za neuspeh pregovora na prištinskim vlastima možda postoji mala doza optimizma da će ovog puta biti omogućeno održavanje izbora. Ali za to je potrebno da pritisak bude koordiniran i dosta pozitivnih stvari koje nismo videli u prethodnim mesecima i godinama od strane prištinskih vlasti“, kaže naš sagovornik.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od OEBS angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na Kosovu zaključno sa 2020. godinom. Iz OEBS su odgovorili da su spremni su spremni za taj proces, ali i da im je za to neophodna podrška kosovskih institucija, kako je, kako su naveli, prvobitno dogovoreno između Beograda i Prištine 2012. godine uz podršku EU i Kvinte.

„OEBS je tu bio veoma dobro pozicioniran i na strani Srbije i želeo je da zaista pruži sve što je u njihovoj moći da se izbori održe. Ali da li će se to desiti ili ćemo imati neki hibridni model, teško je proceniti. Ovde je zaista reč o političkim pitanjima i kosovski premijer Aljbin Kurti to veoma često koristi. I u prethodnom izbornom ciklusu očigledno je doneo odluku da oteža glasanje Srbima na Kosovu i da tako pokaže negativnu energiju koja u ovom trenutku nikome ne treba. Treba omogućiti svima da glasaju i dužnost je prištinskih vlasti da to omoguće, da se vratimo onom što smo imali u prethodnim izbornim ciklusima“, navodi Antonijević.

Ukazuje i da zabrana održavanja izbora može potencijalno biti izvor novih tenzija.


„Svaki put kada onemogućite ostvarivanje osnovnih prava, u ovom slučaju pravo da birate i da budete birani, umanjujete prava Srba na Kosovu. Bilo gde da živite imate pravo da glasate bez poteškoća, prelaska administrativne linije i odlaska u neku od susednih opština Srbije da biste glasali. To su sve pitanja koja prištinske vlasti moraju na određeni način da reše. Kakva god da bude odluka o statusu Kosova, svi koji žive na severu i u enklavama imaće pravo da glasaju. Zato bi bilo dobro što pre naći model koji će funkcionisati. Ili ono što je bilo u ranijim izbornim ciklusima ili napraviti nešto što je još prihvatljivije za srpsku zajednicu, što im olakšava glasanje. Mislim da o tome treba razmišljati“, ističe Antonijević.

Dodaje da svako ko u ovom trenutku razmišlja da uskrati pravo Srbima na Kosovu da glasaju ne radi u interesu ni srpske zajednice ni bilo koga ko želi neki normalan suživot u regionu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter