Izvor: 24 sedam
11.10.2024 u 12:24
0

ERDOGAN I VUČIĆ UČVRŠĆUJU ODNOSE: Srbija kao geopolitički stub Balkana

Ekonomski napredak i saradnja Srbije i Turske dodatno unapređuju trgovinu, poljoprivredu i građevinsku infrastrukturu

Analitičar Stevica Deđanski izjavio je danas, povodom posete Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu, da je predsednik Turske u Srbiji prepoznao glavnog geopolitičkog igrača na Balkanu. On je istakao da je upravo zbog toga Erdogan odlučio da dodatno unapredi odnose sa Srbijom, jer bez njenog učešća nema mira u regionu.

Deđanski je za Tanjug ocenio da Erdogan uočava značaj uloge Srbije na Balkanu, s obzirom na pozicioniranje Beograda na međunarodnoj sceni, naročito u odnosima sa silama poput Rusije. On je naglasio da predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Erdogan, dele sličan stav prema Rusiji – osuđuju agresiju, ali ne žele da uvedu sankcije.

„Erdogan vidi da Srbija konstantno šalje poruke mira,“ rekao je Deđanski i dodao da turski predsednik pokazuje svoj uticaj na političkoj sceni, između ostalog i kroz sprečavanje donošenja odluka u UN koje bi bile protiv Srbije.

Deđanski je istakao i ekonomski aspekt, napominjući da 67 odsto svih investicija dolazi u Srbiju ne zbog naklonosti, već zbog političke stabilnosti, obrazovane radne snage, razvijene infrastrukture i energetike. Ovaj investicioni rejting, kako je ocenio, otvara prostor za nove firme i dodatna ulaganja.

Govoreći o značaju Erdoganove posete, Deđanski je ukazao na važnost ovog događaja, posebno zbog građana muslimanske veroispovesti i Bošnjaka, ali i odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, gde je uloga Turske ključna za stabilnost.

„Mislim da smo postigli veliki napredak u poslednjih 10 godina. Setite se Erdoganove posete 2000. godine kada su ga u Novom Pazaru dočekivali uz povike ‘ovo je Turska’, a on ih je pozdravljao. Međutim, od dolaska Aleksandra Vučića na vlast i razvoja dobrih odnosa, kada je Erdogan poslednji put bio u Novom Pazaru, ljudi su opet uzvikivali ‘ovo je Turska’, ali ih je on prekinuo i rekao ‘ovo je Srbija koja će ulagati u vas’,“ objasnio je Deđanski.

Iako su odnosi Srbije i Turske prošli kroz različite faze, uključujući tenzije oko isporuke bespilotnih letelica tzv. Kosovu, Deđanski naglašava da su bilateralni odnosi ipak u uzlaznoj putanji. Ekonomski napredak i saradnja Srbije i Turske dodatno unapređuju trgovinu, poljoprivredu i građevinsku infrastrukturu, zaključio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter