Izvor: KOSOVO ONLINE
30.05.2024 u 17:27
1

EU TRAŽI DIJALOG OKO OTVARANJA MOSTA: Sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru Dijaloga

Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije, navodi se u pisanom odgovoru Misije EU na Kosovu

Kako se dalje ističe u pisanom odgovoru dostavljenom redakciji Kosovo onlajna, „otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru Dijaloga uz posredovanje EU 2015. i 2016“.

„Uprkos naporima EU u pružanju pomoći tokom godina, most je i dalje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom treba da se odvijaju u okviru Dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije. EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume o dijalogu, uključujući i Sporazum o mostu – i bez ikakvih preduslova ili veza sa nepovezanim pitanjima. EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost terena i odvrate strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, naveli su iz Misije EU na Kosovu.

Ranije danas, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je da će most na Ibru biti uskoro otvoren i da sa nadređenima razgovaraju kako to može da se uradi.

Saopštenjem je nakon toga reagovala i Srpska lista u kojem je navela da je „najava režima kosovskog premijera Aljbina Kurtija da planira otvaranje glavnog gradskog mosta u Severnoj Mitrovici za saobraćaj motornih vozila apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EU TRAŽI DIJALOG OKO OTVARANJA MOSTA: Sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru Dijaloga”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter