Izvor:
17.05.2017 u 02:18
0

HARADINAJ PONIŽAVA EU: SAD Srbiji da pokaže gde joj je mesto!

Izjave koje se mogu tumačiti kao uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći, a region izlažu riziku od eskalacije takve retorike, kaže za "Blic" Maja Kocijančić, portparolka EU.

Kocijančićeva je ovako reagovala na poslednje izjave Ramuša Haradinaja o tome da "Brisel ne može da reši stvar između Kosova i Srbije i da zbog toga Vašington mora da se vrati na Balkan". Ona kaže da su i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han i sami više puta izjavili da takvi gestovi nikom ne koriste.

– Evropska unija je dosledna u podržavanju principa pomirenja i regionalne saradnje na zapadnom Balkanu. Evropski savet je ponovio da podržava jasnu perspektivu evropskih integracija ovog regiona. Nastavićemo da radimo sa svim partnerima na njihovom ulasku u Uniju, ali i na jačanju i bližoj i efikasnijoj saradnji. Očekujemo da sve zemlje u regionu nastave da grade konstruktivne i kooperativne odnose, kao i da se intenzivira rad na neophodnim reformama kako bi se napravio pomak na evropskom putu – navodi Kocijančić.

Ramuš Haradinaj nije samo uvredljivo govorio o Briselu već je otišao dalje u pretnjama.

Vašington je dobar u završavanju stvari između Kosova i Srbije. Ako oni ne dođu da nam pomognu, onda bi trebalo ne da jednostavno čekamo već da odradimo svoje poslove. Nemamo luksuz da čekamo ko zna koliko – poručio je nekadašnji komandant takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenjuje izjave Haradinaja kao skandalozne.

– Sve što je poslednjih dana rekao je u kontekstu predstojećih izbora na Kosovu. Haradinaj je, pored Samoopredeljenja, na krajnjem desnom spektru, ali maksimalističke izjave koje daje poslednjih dana sigurno neće podržati ni Brisel ni Vašington – navodi Đukanović za "Blic".

On kaže da su ovakve izjave opasne s koje god strane da dolaze, kao i da je Haradinaj verovatno osetljiviji nakon pritvora u kojem je po poternici Srbije bio u Francuskoj i čekanja odluke francuskog suda hoće li biti izručen srpskom pravosuđu.

– Posebno su skandalozne izjave da će u ustav Kosova ubaciti deo Srbije do Niša, kao i priča o novom ustavu. Kao da će ustav moći da menja bez odobrenja Sjedinjenih Američkih Država – kaže Đukanović.

On kaže da Haradinaj, nažalost, i u opoziciji i na vlasti predstavlja opasnost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Potrebno je da se Srbi u enklavama kolektivno osiguraju od svih mogućih incidenata – ističe Đukanović.

Haradinaj je pre dva dana izjavio da ukoliko Srbija ne izbriše iz Ustava preambulu o KiM, on će kada postane premijer u kosovski ustav ubaciti trećinu teritorije Srbije, počev od Niša.

Haradinaj, koji je lider Alijanse za budućnost Kosova i koji važi za jednog od favorita za budućeg predsednika kosovske vlade, izjavio je da bi trebalo "da neko dođe i uništi agendu Srbije kojom se ona ruga Kosovu", kao i da je on sam bio plen ove agende jer je više od tri meseca bio u pritvoru francuskih vlasti".

Trebalo bi da kažete EU, a posebno SAD, da mi nismo narod s kojim neko može da se poigrava. Na ovu temu Evropa ne radi ništa. Zahvalan sam Berlinu, koji je imao jasan pristup za mene, ali kada je u pitanju Brisel, ovo nije fer jer se na Balkanu EU vidi kao strana koja ne može da uveri stranke da donesu teške odluke. Trebalo bi da reaguju SAD i da Srbiji pokažu gde joj je mesto – istakao je Haradinaj.

Vučić: Građani ne treba da brinu

Izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da građani Srbije ne treba da brinu zbog izjava Haradinaja jer neće biti velike Albanije. On je primetio da te izjave, poput one najnovije da Vašington treba da reši stvari između Beograda i Prištine, vidi kao deo usaglašene politike koju Haradinaj "proteže".

– Razumem njihovu nervozu i zašto to ponavljaju, ali građani ne treba da brinu, neće oni da naprave nikakvu veliku Albaniju. A ja da im pretim ne mogu, niti mi pada na pamet – istakao je Vučić.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/MajaKocka

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter