Izvor:
26.06.2024 u 21:48
0

KURTI POSTAVIO TRI USLOVA: Kosovo nije bilo spremno za sastanak, navodi Borelj

Današnja diskusija sa učesnicima dijaloga između Srbije i Kosova bila je teška kao i uvek, a do trilateralnog sastanka nije došlo pošto je premijer Kosova Aljbin Kurti postavio tri uslova za implementaciju sporazuma, na koje Aleksandar Vučić nije pristao, rekao je posle sastanaka Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost

Borelj je istakao da Kosovo nije bilo spremno za sastanak s predstavnicima Srbije, dok je srpska strana bila spremna za nastavak dijaloga. Naveo je da je Kurti izneo tri uslova za dalje angažovanje Kosova u procesu normalizacije, piše N1.

Prvi uslov je da se Sporazum o normalizaciji formalizuje i Srbija stavi potpis na taj dokument iz 2023. godine, što je prema rečima Borelja – stari zahtev.

 

Drugi je da Srbija povuče pismo koje je u decembru 2023. godine tadašnja premijerka Ana Brnabić poslala EU, a u kojem je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze proistekle iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa s Kosovom, uključujući i aneks primene – takozvani Ohridski sporazum.

„Znači, i dalje govorimo o nečemu što se desilo pre šest meseci“, istakao je Borelj, komentarišući ovaj zahtev.

Treći i poslednji uslov Kurtija za nastavak normalizacije je da Srbija isporuči Milana Radoičića i njegovu „paramilitarnu terorističku grupu“.

Borelj je naveo da Srbija nije bila spremna da ispuni zahteve Kosova, pozivajući se na ustavna ograničenja. Visoki predstavnik je dodao da je Vučić pokazao da je spreman da istraži opcije koje se tiču povlačenja pisma Brnabić i formalizacije Sporazuma „u skladu sa dosadašnjom praksom Dijaloga u cilju deblokiranja implementacije Sporazuma“.

„Pozicije obe strane ostaju udaljene od primene Sporazuma, i shodno tome, nastavka procesa normalizacije. Kao što sam rekao ranije, ne može Evropska unija sama da želi normalizaciju odnosa ako se obe strane ne usaglase kako da nastave napred“, rekao je Borelj.

Dodao je da je na Srbiji i Kosovu da pokažu konstruktivnost i omoguće da se proces nastavi.

„Ovo je u njihovom interesu i interesu njihovih evrointegracijskih težnji“, istakao je Borelj.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter