Izvor: tanjug
14.09.2023 u 18:07
1

KURTI SAMO KAKO ON HOĆE: Nakon sastanka u Briselu Aljbin i dalje vrti istu pesmu, ne da ZSO i traži priznanje Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da ne može da prihvati kompromis između njegovog predloga sa redosledom i uslovljavanja Srbije za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Nismo u aprilu 2013. godine kada su u prostoriji bili baronica Ešton, njen savetnik Kuper i tadašnji premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić. To nije sporazum iz 2013. Jasno, član 10. osnovnog sporazuma kaže da svi prethodni sporazumi dijaloga u Briselu, koji su obavezujući i važeći, moraju biti sprovedeni. Ima ih ukupno 39. Nije moguće iz člana 10 od 39 sporazuma izabrati jedan i odlučiti kao kola pre konja. Da postane i suština i preduslov. Nisam prihvatio takav uslov”, rekao je on novinarima.

ŽOZEP BORELJ: Kurti insistirao na priznanju, nije bilo moguće premostiti razlike i ubediti ga da krene napred, Vučić prihvatio predloge

On je dodao da mu je žao što je Lajčak prihvatio takav uslov. Prema njegovim rečima, „uslovljavanje koje je Lajčak prihvatio, učinio je kršeći svoju funkciju fasilitatora i posrednika”.

„Šteta je što je Lajčak prihvatio takav uslov i postavio uslov iz Srbije kršeći svoju funkciju posrednika… A ja nisam mogao da prihvatim takav uslov kršenjem Kosova, čiji sam premijer. Čak i ovaj stari dokument, koji predstavlja uslovni dokument koji je Udruženje svojevremeno videlo, je u našim rukama i nismo znali da postoji. Dali smo predlog…Svaku od 11 članova Sporazuma, svaku rečenicu i tačku, spreman sam i zainteresovan da sprovedem u potpunosti pre sat vremena”, naveo je Kurti.

Prema rečima kosovskog premijera, Ohridski sporazum između Kosova i Srbije ima de fakto priznanje.

„Stavljanje Asocijacije u centar je suprotno Osnovnom sporazumu koji smo prihvatili i pokrenuli 27. februara i to je postalo deo zaključaka…“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KURTI SAMO KAKO ON HOĆE: Nakon sastanka u Briselu Aljbin i dalje vrti istu pesmu, ne da ZSO i traži priznanje Kosova”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter