Izvor:
03.04.2018 u 04:21
0

MARKO ĐURIĆ U „ĆIRILICI“: Oni su samo čekali naređenje da pucaju i pobiju sve ljude tamo!

Marko Đurić, direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade Republike Srbije, ministar kosovske vlade u ostavci Nenad Rikalo i potpredsednik kosovske vlade Dalibor Jevtić, gosti su kultne emisije "Ćirilica" na Happy televiziji.

Tema o kojoj će oni večeras razgovara sa autorom i voditeljem emisije Milomirom Marićem je "Tajni plan Albanije za proterivanje Srba".

Marić je pitao Đurića, da li je u vreme njegovog hapšenja i maltretiranja došlo do sukoba Tačija, Haradinaja i Pacolija, i ko je iz ovoga izašao ojačan a ko oslabljen.

Kad ovako hladne glave razmislim o svemu i analiziram šta se dešavalo tog dana, i ranijih dana, ne zaboravite da smo predsednik Vučić i ja bili na sastanku sa njima u Briselu. Oni su očekivali da ćemo na razgovoru u Briselu prihvatiti da Kosovo postane član u UN, kao i da ćemo priznati i nezavisnost Kosova, ali smo mi u njihovim očima videli bes i frustraciju kada smo im argumentovano odgovorili – rekao je Đurić.

Marić je pitao Đurića da prokomentariše to što je predsednik rekao da ste naporavili grimasu na jedan od njihovih komentara, i da otkrije šta se tačno desilo.

Na jedan od komentara vezanih za očekivanja koja su oni imali od nas, ovih nerealnih koje sam spomenuo, ja sam se priznajem nasmejao. To je izazvalo reakciju nekontrolisanog besa kod Čolakua i Tačija. Predsednik je presekao njihove pretnje odmah. Oni mogu da prete, da rade šta hoće, i na sve to nema reakcije međunarodne zajednice. Mogli smo svi da vidimo njihove reakcije pre sedam dana kada se to desilo. Ako pratite zapadne medije, to se nije desilo, jer to nema nigde u njihovim medijima. Bio sam zgrožen ocenom predsedavajućeg OEBS-a, u kojem kažu da se pozivaju obe strane, i to ovim redosledom, Beograd i Priština, da se suzdrže od nasilnih akata i provokacija. Mi tamo nismo išli ni iz hira ni da provociramo. Išli smo u skladu sa sporazumom, najavili legalno i legitimno i po našim i po prištinskim propisima. Ni jedan razlog nismo dali za njihovu akciju. Informacija da smo Nikola Selaković i ja ilegalno ušli je laž. Ja delim ocenu Dalibora Jevtića, da nije došlo do tog poziva i pritska od starne predsednika Vučića, ta stvar bi se otela kontroli. Bio sam tamo, i mogao sam da vidim poglede tih ljudi i osetim da su samo čekali naređenje da pucaju, i da sve te ljude tamo pobiju – otkrio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ministar kosovske vlade u ostavci Nenad Rikalo, otkrio je da je ubeđen da su policajci znali koga tuku jer im je pokazao legitimaciju, ali da su oni imali naređenje da to rade.

Kada smo dobili informaciju da su ispred dvora njihove specijalne jedinice, ja sam izašao ispred, kao ministar u vladi. Kada sam došao do vrata, već je počelo komešanje, i policija je ispalila šok bombe i suzavac, a pored toga koristili i biber sprej. Oni su posle toga i unutra bacili bombe i suzavac. Prvim policajcima koji su mi prišli sam rekao da sam ministar i pokazao legitimaciju, na šta su mi uperili pušku u glavu i rekli da kleknem, a onda su me udarili od pozadi po glavi, i šutriali i udarali kundakom. Ja sam ubeđen da su znali koga tuku, imali su naređenje. Ja sam imao jake bolove, a kada sam izašao napolje, počeo sam i da povraćam. Policajac je videvši da su tu kamere, rekao da se vratim unutra, da to ne bi zabeležili. Prilikom pretresa, policajac bez fantomke mi je uzeo mobilni telefon. Rekao sam mu da je taj telefon vlasništvo vlade, i da ako mi ga ne vrate, da će imati veliki problem zbog toga. On je rekao da će mi ga vratiti, ali je on pronađen 50 metara dalje. Nas dvojicu ili trojicu najteže povređenih su odmah odvezli u bolnicu. Prvobitna ispitivanja su pokazala da u stomaku ima nepoznatih simptoma. Nekoliko dana sam bio u bolnici i praćeno je moje stanje, jer su povrede bile takve da su to nalagale. Nazvao sam ministra policije odmah kada sam video da je rekao da je akcija bila profesionalna, i pitao ga kako je to profesionalno kada jedan ministar leži u bolnici povređen. On me nekoliko dana kasnije pozvao i izvinio se, on je bio jedini koji je to uradio – rekao je Rikalo.

Potpredsednik kosovske vlade Dalibor Jevtić, rekao je da je tražio da se imenom i prezimenom javi onaj ko je to naredio, i zahvalio predsedniku Vučiću što ovo nije eskaliralo.

Ja sam ih upozorio da ne preduzimaju ništa na način da ugroze nečiji život. Tražio sam da se imenom i prezimenom javi onaj koji je to naredio, i da se ne krije iza vlade Kosova, jer smo mi članovi iste te vlade. Mi možemo da pretpostavimo odakle je to došla. Ja sam se čuo sa Haradinajem tokom dana, a on mi je rekao: "Zamoli Marka da ne dolazi danas", ja sam mu rekao da ja o tome ne odlučujem i da ne preduzimaju ništa što bi moglo ugroziti nečiji život. Ja sam nakon toga razgovarao sa njima i rekao im: "Dobro ako hoćete da hapsite, ali šta će vam upotreba sile?" Ovde je bio cilj drugačiji, cilj je bio upad na sever Kosova i da pokažu da oni to mogu da urade u bilo kom trenutku. Cilj je bio pokazivanje mišića. Kada su bačene prve šok bombe i suzavac, mene su odgurali u stranu i to je moja sreća, jer su svi koji su se našli u hodniku bili brutalno pretučeni, a među njima je bio i ministar Rikalo. Kada sam se vratio video sam užasne scene, krvave ljude, kako tuku profesora a on mi govori da pucaju ako žele. Ja sam u tehničkom kapacitetu otišao na prvu sledeću sednicu, želeo sam da sednem na mesto gospodina Rikala, ali je njegov zamenik već bio tu, i saopštili smo im da se mi povlačimo. Rekao sam im da sve treba da ih bude sramota, i da treba da se pogledamo u oči. Tako se ne ophodi prema ljudima. Prozvao sam Pacolija i ministra unutrašnjih poslova i pitao ga: "Kakva je razlika između onoga što vi meni govorite i izjavljujete". On meni na tviteru piše jedno, a onda izjavi nešto skroz drugo. Poziv predsednika Vučića, gde su dobili naredbu da u roku od pet minuta vrate Marka, oni su to i učinili. To je vrlo jasna poruka. Način na koji je predsednik Vučić reagova i postupci nakon toga, su sprečili da sve ovo eskalira. Svi Srbi sa Kosova i lično ja, zahvaljujemo njemu što ovo nije eskaliralo. Srpski narod sa Kosova je zahvalan predsedniku Vučiću – rekao je Jevtić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter