Izvor: za Radio Slobodna Evropa (RSE)
13.06.2024 u 20:23
0

NEISPUNJAVA ALI KURTIJU SE UKIDAJU SANKCIJE: Podnošenje izveštaja Borela o ukidanju kaznenih mera Kosovu odloženo u poslednjem trenutku

Šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) nije ove nedelje predao izveštaj o stepenu ispunjavanja uslova za ukidanje kaznenih mera Kosovu, a do odlaganja je došlo u poslednjem trenutku bez konkretnih objašnjenja.

Borel je trebalo da podnese izveštaj na sastanku ambasadora država članica EU 11. juna, ali diplomate nisu dobile taj dokument, naveli su izvori iz EU.

Diplomatski izvori su za RSE potvrdili da je nekoliko ambasadora protestovalo zbog toga, ukazujući da je u aprilu zatraženo da izveštaj bude izrađen što je pre moguće.

Nema zvaničnog objašnjenja za razloge odlaganja u podnošenju izveštaja visokog predstavnika, ali iz diplomatskih izvora u EU se nezvanično saznaje da je Evropska komisija predstavila probleme, prenosi RSE.

Prema istim izvorima, Komisija želi da „razjasni neke tačke izveštaja“.

Okvirni datum za podnošenje izveštaja sada je 19. jun, iako i dalje nema garancija da će se to dogoditi.

Na sastanku ambasdora koji je održan 23. aprila, ambasadori država članica su prvi put raspravljali mogućnost ukidanja mera koje je Brisel uveo u junu 2023 godine.

Više diplomatskih izvora  u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Upućeni u izradi Boreljovog izveštaja ukazuju da će on verovatno potvrditi da su sazreli uslovi da se ukinu mere i da jedina neponznanica ponovo ostaje da li će predlog biti za poptuno ili postepeno ukidanje mera, prenosi RSE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter