Izvor: HAPPY BSC
12.09.2022 u 22:21
0

NOVINAR NIKOLA VRZIĆ U EMISIJI „ĆIRILICA“: „Od Srbije se traži potpuna kapitulacija“

U emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY (21.00) razgovaramo sa našim gostima: istoričarem prof. dr Čedomirom Antićem, novinarom Nikolom Vrzićem, političarem dr Nenadom Stevandićem i Darkom Obradovićem iz Centra za stratešku analizu.

Tema najnovije emisije „ĆIRILICA“ je: Srbi nisu mali Rusi

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prof. dr Slobodan Vladušić u emisiji „ĆIRILICA“: „Kada se bude pronašla neka vrsta kompromisnog rešenja između, pre svega Rusije i SAD, onda možemo da se nadamo i smirivanju situacije na Balkanu!“

„Ćirilica“ je tok-šou emisija zabavno-političkog karaktera, koja se emituje na Happy TV, svakog ponedeljka od 21 čas. Emisiju vodi proslavljeni novinar Milomir Marić, a obrađuje mahom političke teme o kojima razgovaraju stručnjaci iz zemlje i regiona.

O stanju na ukrajinskom frontu, ukrajinskoj kontraofanzivi, pregrupisavanju ruskih trupa, novinar Nikola Vrzić je rekao da ovo svakako nije tako crno-belo.

– Ukrajini je očajnički potreban neki uspeh ne bi li obezbedili dalju podršku svojih zapadnih patrona uoči dolazeće zime. Probali su na jugu u Hersonskoj oblasti gde su stravične gubitke pretpeli, nisu ništa uspeli. Na stranu taj nuklearni terorizam od čega čitav svet treba da se uplaši i da postavi pitanje dokle su zapravo spremni da idu – istako je novinar.

O tome kako vidi ovaj rat u Ukrajini i stanje u Srbiji, da li žele da se prebaci žarište u Srbiju da bi rasteretila situacija u Ukrajini, Vrzić je istakao:

– Ovo je već drugi put da se ista stvar dešava u Harkovskoj oblasti. A zašto se dešava?  Pa dešava se jer Rusija tu ima nedovoljno snaga, očigledno taj deo smatraju nekim sekundarnim frontom manje biitnim u  odnosu na ono što se dešava. Ovde je činjenica da je numerička prednost bila na strani Ukrajinaca, znalo se da se sprema tu ofanziva. Postavlja se pitanje zašto Rusi nisu želeli da brane, povukli su se u krajnjoj liniji. nije ovde doživljen vojnički pora  u smislu strašnih gubitaka, samo su se povukli sa te teritorije. Šta će dalje biti, videćemo.

O situaciji na Balkanu

– Što se tiče Balkana, tu možemo da postavimo pitanje zašto Amerikanci naoružavaju svakoga? A koji su već izvršili agresiju na našu zemlju i otimaju nam deo teritorije i zašto sada naoružavaju svakoga, osim nas. Vidimo da se sad Kurti ponaša kako se ponaša. Vidimo da pokušava da isprovocira nešto. Sam Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji rekao da ostaje pitanje ko tu sada diktira tempo, da li on pokušava da „lovi u mutnom“ ne bi li dobio nešto više. Ali, na kraju krajeva, za nas se svede na isto. Uvek su oni na istoj strani, a protiv nas. Svakako ne treba da srljamo u bilo kakve sukobe, ne treba nam to u ovom trenutku,  ali isto tako treba da ostanemo čvrsti u zaštiti naših vitalnih  državnih i nacionalnih  interesa, a to podrazumeva Rezolucija 1244, Dejtonski sporazum, odbrana Republike Srpske. Situacija je takva…u pitanju je paket aranžman. Ne možemo malo da popustimo. Od nas se traži potpuna kapitulacija, koja podrazumeva i odricanje od Kosova i Metohije i odricanje od Republike Srpske, uvođenje sankcija Rusiji...eto to je taj paket aranžman. To je ta fantastična ponuda kojoj smo izloženi. Milism da bi bilo potpuno samoubilački u svakom pogledu da krenemo to da ispunjavamo – dodao je novinar.

O glasanju u Ujedinjenim nacijama, osudi napada Rusije na Ukrajinu i krizi

Novinar Vrzić je stakao da posle prvobitnog glasanja u Ujedinjenim nacijama o osudi ruske agresije, su bila još dva glasanja.

– Bila su još dva glasanja. Podrška ovom Zapadnoom svetu je svedena na trećinu. Pedesetak zemaalja sveta i par satelita je glasalo za taj Zapad. Važnije je da se sankcijama Zapada Rusiji nije priključilo 87 odsto čovečanstva, tako da to „ko je sa kim“ je vrlo jedno široko polje za razgovor…Svet se menja i te kako, paradigma se menja, ali ne na stranu Zapada. To ćemo se uveriti već ova zima kada dođe. Belgijski premijer je unitrvjuu rekao da „još par nedelja ovakvih i evropska industrija će potpuno stati“.  Preti deindustrijalizacija Evropi – dodao je novinar Vrzić u emisiji „Ćirilica“.

– Slepo praćenje Amerikanaca u njihovom pohodu na Rusiju, što im je zapravo opsesivna želja – da se Rusija raskomada i opljačka, evo kuda vodi. Dešava se bumerang sankcija i tek će da se dešava. Ne treba da se sladimo time, ali ovo je samoubilačko ponašanje Evrope. Neće ni Amerika mnogo bolje proći u čitavoj stvari, ali na odloženo…Evropa će platiti cenu sopstvene nesposobnosti da suvereno donosi odluke u svom interesu  – dodao je Vrzić. 

O tome da je na Balkanu konkurs ko će biti Zelenski, da i Kurti, Izetbegović, da se u Crnoj Gori takmiče ko će biti, novinar je dodao:

– Crna Gora je vrlo interesantna u ovom kontekstu, jer sada vidimo koliko nam je teža pozicija, jer je rasturena Zajednca SCG bez obzira koliko je bila disfunkcionalna. Naš položaj bi bio mnogo jednostavniji da imamo  izlaz na Jadransko more. Ali, to na stranu. Nego, ovde je činjenica kada pogledamo sve to, jasno je, lepo je rečeno „ne može biti Srbija dovoljno mala da im ne bi bila prevelika“. Ali, ima jedna konstanta koja se provlači kroz odnos Zapada prema nama. Bilo da je Dejtonski sporazm, Rezolucija 1244, Briselski sporazum, jedna stvar je ista. Postignut je sporazum u kome učestvuje Zapada i od momenta kada je postignut, oni gledaju kako da ga izmene na našu štetu, a u svoju korist – dodao je Vrzić.

On je dodao da je čak i Henri Kisindžer javno priznao da je Rambuje bio zamka za Srbiju i izgovor da se počne sa agresijom na Srbiju. 

– Od Dejtonskog sporazuma, preko Rezolucije 1244, pa do Briselskog sporazuma, ista je stvar. Potpišu nešto, pa gledaju čerupanje nadležnosti institucija itd… Rezolucija 1244 je ispunjena do momenta kada je naša vojska i policija treba da se vrati na Kosovo i Metohiju, kao što je predviđeno tom rezolucijom – rekoa je Vrzić.

Podvukao je paralelu sa onim što se dešavalo u vreme ujedinjenja Nemačke i obećanjima koja su data Sovjetskom Savezu i istakao da je političar Bejker je davao čelične garancije Gorbačovu da neće biti širenja NATO-a prema istoku. Svi vodeći političari Zapada su iste garancije davali i sve je to na kraju bilo pogaženo. Dodao je i da je krajnji cilj bio nije samo dezintegracija Sovjetskog Saveza, nego i same Rusije. 

– Te ideje se i dan danas govore. Jedino što su zaslepljeni svojom moći koju su imali u u jednom trenutku i nisu primetili da se ostatak sveta razvija i okuplja na nekim potpuno drugačijim osnovama to je jako dobro urađeno – rekao je Nikola Vrzić.

– Mi treba da sarađujemo sa svima. To je naš interes, ne možemo niti treba da se izolujemo. 

O tome ko će biti novi Zelenski na Balkanu, rekao je:

– Ima više kandidata, ali ja se nadam da niko neće. Nadam se da će ipak razum preovladati i  svest o tome da nikome ovde nije u interesu da ratuje, pogotovo ne za tuđi račun. Valjda su dovoljno ipak svesnu da rat u srcu Evrope ne može. Faktor Turske je vrlo interesantan, kao NATO članica nije uvela sankcije Rusiji. Može Turska ovde, za razliku od prethodnih vremena, da odgira jednu konstruktivniju ulogu, makar da ne huška, da smiri Izetbegovića i Kurtija – rekao je Vrzić.

– Menja se paradigma. Nije da smo mi sada osuđeni na Zapad, koji je takav kakav jeste, da nemamo izbora. Naprotiv, imamo izbora više nego ikad, samo trebamo da imamo svesti šta se dešava u svetu, ne samo na Istoku, već i na samom Zapadu. Treba da budemo izdržljivi i da se ujedinimo oko osnovnih pravaca naše državne i nacionalne politike koju je vrlo jednostavno definisati – zakjljučio je Vrzić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter