Izvor: N1
31.05.2024 u 16:29
0

OTVARANJE MOSTA NA IBRU: „Simbolička kontrola Prištine nad čitavom teritorijom“

Iz Prištine se nižu najave o otvaranju mosta na Ibru, koji deli severni i južni deo Kosovske Mitrovice. Izjava zamenika direktora policije za region Sever Vetona Eljšanija poslužila je da ovo pitanje bude ponovo aktuelizovano. Eljšani je naveo je da je pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren, a urednica portala Kossev, Tatjana Lazarević kaže da će to simbolički predstavljati kontrolu Prištine nad čitavom teritorijom.

Na temu otvaranja mosta na Ibru raspravljano je danas i na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je zahtevano da se sprovede odluka o otvaranja glavnog mosta na Ibru za automobilski saobraćaj.

Poslanica Samoopredeljenja Aida Ferati-Doli je rekla da se o mostu razgovaralo 2015. godine i da je to pitanje zatvoreno.

Odbornici koji su glasali za otvaranje mosta očekuju da će i opština Južna Mitrovica kao i nadležno ministarstvo odobriti njihov zahtev za otvaranje mosta. S druge strane, Srpska lista je reagovala na ovu najavu, istakavši da je otvaranje mosta nepotreban i da predstavlja ekskalatorni potez u cilju dalje destabilizacije prilika na terenu. Ističu da bi se na taj način podgrejale tenzije na severu Kosova, a kao što znamo, otvaranje mosta je predviđeno sporazumima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koje su pregovaračke strane potpisale 2015. i 2016. godine.

Iz Evropske unije (EU) reagovali su ističući da sve odluke u vezi sa mostom treba donositi u okviru dijaloga, uz učešće zvaničnih delegacija.

Podsetimo, glavni most na Ibru, koji povezuje Južnu i Severnu Mitrovicu, bio je poprište brojih međuetničkih sukoba. Sada se njime može proći samo na nogama, i koristi se za neometano kretanje građana sa obe strane.

Pitanje otvaranje mosta pokrenuto je krajem aprila prošle godine. Tada su, nakon napuštanja institucija od strane Srba, preostali odbornici predložili i čak izglasali otvaranje mosta. Vlada je tada reagovala, iznoseći da se radi o pravednom zahtevu odbornika i da se prepreke u slobodnom kretanju moraju ukloniti, ali do konačne odluke nije došlo zbog tenzija koje bi ovakva odluka mogla da isprovocira.

Ukoliko se albanska javnost bude pitala, most bi trebalo otvoriti da bi služio povezivanju dve opštine, a sa srpske strane se smatra da nije vreme za otvaranje ovog mosta.

„Prva odluka novog saziva bila je o otvaranju mosta“

Urednica portala Kossev, Tatjana Lazarević, kaže jeste da je na sednici održanoj jutros došlo do izbacivanja predstavnika medija.

„Skandalozna je odluka se mediji udalje, ali to nije ništa novo kada je u pitanju visoko netransparentan rad i ovog sastava Skupštine opštine Severna Mitrovica. Meni se čini da je upravo tema oko mosta na Ibru jedan od razloga za to“, navodi naša sagovornica.

Kako kaže, neposredno nakon izbora 2023. godine, prvu odluku koju je izglasala Skupština opštine, bila je o otvaranju mosta.

„Pitanje mosta je verifikovano kao pitanje dijaloga u Briselu“, napominje Lazarević.

Dodaje da je most na Ibru simbolična granica.

„Ostao je duboko izbrazdana bezbednosna granica, govorim o percepciji građana. I jedan bolan podsetnik za obe strane, na ono što se događalo 1999. godine. Istovremeno, i kao simbol snage za Srbe. To je bila činjenica za građane severa, da su tu stali, da su kazali da nema dalje, da su uspeli da odole nasilnim naletima ekstremista“, kaže urednica Kosseva.

„Brana koja treba da padne“

Kako navodi, otvaranje saobraćaja na mostu na Ibru, simbolički predstavlja kontrolu Prištine nad čitavom teritorijom.

„Kada se zvanično bude otvorio, to će značiti, što se Srba na severu tiče, poslednju simboličnu branu podele severa i juga, odnosno za jug će to biti ujedinjenje grada, trijumfalno, a za sever poslednja činjenica u kojoj će neko tražiti samo potvrdu u vidu rečenice „i most smo dali“. Ako pitate građane severa, oni vide da se na terenu odvija suštinska dezintegracija, odnosno – integracija se dešava nakon što se prethodno izvršila prisilna integracija“, objašnjava naša sagovornica.

Lazarević dodaje da je ono što je nekada bila prva brana između severa i juga, bio je most na Ibru.

„To je brana koja sada treba da padne“, zaključuje urednica Kosseva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter