Izvor:
09.01.2024 u 13:47
4

PETER STANO UPOZORIO SRBIJU: Sve aktivnosti protiv integriteta BiH imaće ozbiljne posledice

Portparol EU Peter Stano izjavio je povodom obeležavanja neustavnog "Dana Republike Srpske" da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodna prepoznatljivost BiH moraju biti očuvani.

„Sve aktivnosti protiv tih principa vodiće ka ozbiljnim posledicama. EU konstaktno traži od svih političkih stranaka da se udrže od provokativne retorike i aktivnosti, posebno onih u RS koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo države“, rekao je StanO

„U SRBIJI UVEK IMATE ISKRENOG PRIJATELJA“: Ana Brnabić čestitala Radovanu Viškoviću Dan Republike Srpske

Podsetio je da je, u vezi sa legalnošću „Dana RS“, Ustavni sud dva puta, 2015. i2019. presudio da zakoni o danu RS nisu u skaldu sa ustavom BiH.

„Ponavljam da EU traži od svih strane da poštuju suverenitet, teritorijalni intergirtet i ustavni poredak, uključujući i odluke Ustavnog suda i kao što sam rekao, sve aktivnosti protiv ovih principa vodice ka ozbiljnim posledicama“, kazao je Stano.

stakao je da su regionalna saradnja i dobri susedski odnosi veoma važni principi za EU, kada su u pitanju sve države koje žele da se pridruže EU.

„To je ključni deo napretka tih država na EU putu. Moraju se izbeći sve aktivnosti, izjave ili potezi koji negativno utiču na dobrodusedske odnose i regionalnu saradnju i koji samo doprinose političkim podelama. I oko toga smo bili potpuno jasni, očekujemo od naših partnera, uključujući i Srbiju, da budu podjednako posvećeni EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, čiji se teritorijalni integritet, suverenitet i jedinostvo ne dovode u pitanje“, rekao je on.

Govoreći o tome šta mogu biti posledice, rekao je da to može biti „sve ono o čemu se države članice dogovore“ i da postoji mogućnost uvođenja političkih, ekonomsko-finansijskih i restriktivnih merama.

„Na primer, već postoji okvir za sankcije za BiH. Kada države članice odluče da je bilo dosta i ako bude da je dovoljno političke volje i dokaza da se preduzmu konkretni koraci, oni će to i uraditi, a sve odluke na tom polju moraju biti donete jednoglasno“, rekao je Stano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “PETER STANO UPOZORIO SRBIJU: Sve aktivnosti protiv integriteta BiH imaće ozbiljne posledice”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter