Izvor: ALO
11.09.2024 u 12:44
0

PREDSEDNIK IZRAELA U ZVANIČNOJ POSETI: Predsednici Vučić i Hercog se obraćaju medijima

Predsednik Izraela Isak Hercog boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

– Čast mi je da vas dočekam. Srbija i Izrael imaju dobre odnose, i trudimo se da ih unapređujemo. Srpski narod je uvek bio uz Jeverejski u najtežim trenucima, čak i danas kada to nije nimalo jednostavno. Ponosni smo što u Srbiji ne postoje nikakvi izlici antisemitizma.

– Razgovarali smo o svim važnim pitanjima. Videćete i potpisivanje više sporazuma. Za nas je najvažnije da što pre uradimo sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom.

– Imamo ogroman prostor za saradnju u oblasti poljoprivrede, nauke, tehnologije. U povećanju plasmana naših proizvoda i obrnuto, u daljem privlačenju izraelskih investicija, sajber bezbednost, o čemu smo više puta razgovarali. Ono što je za naš važno to je turizam.

– Obavestio sam predsednika Hercoga o svemu što se zbiva na Kosovu i Methoji. Predsednik Hercog je mene upoznao sa situacijom na Bliskom istoku i u Izraelu.

– Imamo jedan važan zajednički zadatak, da probamo da spaismo život dečaka Ohela. On je srpski državljanin, koji je otet. Ja sam razgovarao i sa mojim arapskim prijateljima, da pokušamo da ga spasimo.

– Izrazio i zahvalnost što Izrael nije podržao rezoluciju protiv Srbije u GS UN.

Obraćanje predsednika Hercoga

– Hvala vam prijatelju, predsedniče Vučiću. Hvala vam što se zalažete za život našeg dečaka, koji je poreklom iz Srbije. Povratak talaca mora da bude od presudne važnosti.

– Valiko mi je zadovoljstvo što sam ovde. Veze između naših zemalja su duboke. Poznajem vas godinama i smatram dobrim prijateljem.

– Možemo se podsetiti na brojne trenutke kada smo pružali podršku jedni drugima. Prilikom napada 7, oktobra vi ste lično pozvali na oslobađanje talaca. Bili ste i domaćin izraelskim sportistima. Topli odnosi naših država nisu novi, praćeni su zajedničkom istorijom srpskog i jevrejskog naroda – kazao je on.

Podsetio je na veliki broj Srba koji su dali živote u borbi protiv nacista i u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

– Srbija i Izrael uspevaju da transformišu duboko ukorenjene odnose, i toliko toga je pred nama da postignemo u mnogim oblastima. Optimista sam i oduševljen sam što sam ovde danas.

 

Predsednik Vučić dočekao je izraelskog predsednika ispred Palate Srbija.

Program posete predsednika Izraela Srbiji

Nakon dočeka, uslediće sastanak u četiri oka dvojice predsednika, a potom i sastanak delegacija Srbije i Izraela.

Zatim će se, oko 12 sati, Vučić i Hercog obratiti javnosti, a onda i na okruglom stolu na temu „Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela“.

Ovo je prva poseta na tom nivou otkako je Izrael priznao Kosovo 4. septembra 2020. godine, a zatim i uspostavio diplomatske odnose sa Prištinom 1. februara 2021.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, uoči dolaska Isaka Hercoga izrazila je uverenje da će poseta dati važan impuls za novu fazu u razvoju bilateralnih odnosa.

U delegaciji Izarela koja sa predsednikom stiže u Srbiju su i ljudi iz oblasti ekonomije, upravo kako bi se iskoristio potencijal za dalji razvoj odnosa.

Predsednik Hercog dolazi u Srbiju, iako je u toku rat između Izraela i Hamasa, započet pre gotovo godinu dana.

Direktorka jerusalimske kancelarije Američkog jevrejskog komiteta (AJC) i stručnjak za diplomatiju i geopolitičku strategiju Avital Laibović rekla je uoči Hercogovog dolaska upravo da je to što je on u vreme rata izabrao da putuje iz Izraela u Srbiju jasan pokazatelj značaja koji Izrael vidi u Srbiji i u odnosima između dve zemlje.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter