Izvor:
26.02.2019 u 15:05
0

RAMUŠ HARADINAJ: „Takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna nezavisno Kosovo“!

Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj i ponovio da nametnute sto posto uvećane takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju tzv. nezavisnog Kosova.

Kako je prenela pristinska Koha, Haradinaj je rekao da je dijalog do sada korišćen da bi se naškodilo Kosovu.

– Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa s ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija – rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina.

Prema njegovim rečima, niko neće uspeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region.

Govoreci o "granici" Kosova i Srbije, Haradinaj kaže da je ona duga 381 km i da nije menjana još iz vremena bivše Jugoslavije.

Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda.

– Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija – rekao je Haradinaj.

Dodao je da ne zna šta je hteo da hoće kosovski predsednik Hašim Tači kada govori o tzv. Preševskoj dolini i ističe da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje tzv. kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju.

– Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora – kazao je Hradinaj, piše Koha.

Prištinski Zeri je preneo da je Haradinaj rekao da bi dijalog Beograa i Prištine trebalo nastaviti što je pre moguće, ali da će nametnute takse na proizvode iz Srbije ostati na snazi jer, kako smatra, dijalog i takse su de odvojene teme.

Haradinaj kaže da ne vidi nikakvu prepreku za EU da kao posrednik u tom procesu ne sazove sastnak.

Stav prištinski institucija se, međutim, neće promeniti, tvrdi Haradinaj.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter