Izvor: K1
18.05.2024 u 10:02
0

RUSKI PATRIJARH UPUTIO REČI PODRŠKE PRORFIRIJU: Ožalošćen sam i OGORČEN – a ovo izaziva posebnu ZABRINUTOST

Patrijarha Kirila zabrinjavaju i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

– Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gde je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve – naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh moskovski i cele Rusije ističe da je taj korak „gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vekovnim prisustvom na Kosovu“.

– Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove pretnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja – navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter