Izvor: TANJUG
13.06.2024 u 22:05
0

SPASOVDANSKA BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA: Od onoga što je naše i od onoga što jesmo nećemo odstupiti

Mi veoma dobro znamo ko smo i šta smo i od onoga što je naše i od onoga što jesmo nećemo odstupiti, poručio je patrijarh Porfirije u besedi u Hramu Svetog
„Mi smo pravoslavni hrišćani. Mi smo deca Svetoga Save, Svetoga vladike Nikolaja, Svetoga Justina Ćelijskog i svih svetih iz roda našega. Od toga nećemo odstupiti. Od onoga što je naše i od onoga što jesmo ne možemo i nećemo odstupiti“, rekao je patrijarh Porfirije.
On je istakao da je danas dan spasenja, slave i radosti i praznik našeg večnog spasenja.
„Događaj kada je spasitelj naš gospodin Isus Hrist jednom zasvagda premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane Oca nebeskog na mesto koje toj prirodi ljudskoj pripada“, naveo je Porfirije.
Dodao je da to znaju i naši sveti Nemanjići, koji su najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.
„Dobro nam došao sveti naš Oče Justine, dobro nam došao u naš i tvoj grad, u ovaj veliki praznični dan. Svi se mi neizmerno radujemo“, kazao je Porfirije.
Današnja vremena, ukazao je patrijarh, nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je on živeo.
„I danas tvoja blagovest, reč jednako ima snagu i značaj i na isti način kao nekada zvuči i danas, i jednako je lek na ranu ljudsku žednu istine, pravde i Boga“, rekao je Porfirije.
Da bismo se oduprli svim iskušenjima na planu ličnom i narodnom, naveo je Porfirije, boreći se za egzistenciju i sigurnost, bezbednost i napredak, za svako naše dobro moramo voditi borbu pre svega i iznad svega na duhovnom planu.
„Stoga nam je Bog dao na ovaj dan da se saberemo ovde, oko Justina i da svi zajedno zatražimo njegove tople molitve“, rekao je patrijarh Porfirije.
Posle besede patrijarha Porfirija služen je akatist za prepodobnog Justina Ćelijskog, čime je završena Spasovdanska liturgija.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter