Izvor: Tanjug
16.10.2023 u 21:08
4

ŠOLC ODLUČAN: Rešićemo konflikt na Kosovu i Metohiji

Uveravam vas da postoji jasna odlučnost moje vlade, država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da rešimo konflikt između Srbije i Kosova i popločamo put za dobru budućnost obe zemlje kao članice EU, poručio je nemački kancelar Olaf Šolc u Tirani.

Šolc je, na konferenciji za novinare po završetku samita Berlinskog procesa, rekao da osuđuje napad na policiju i sve aktivnosti koje su viđene na Kosovu 24. septembra, „napad na institucije i ljude“.

PREDSEDNIK VUČIĆ: Molim Srbe s Kosova da izađu na izbore, prihvatam svaku njihovu odluku

Jasan je stav EU i Nemačke o tome. Očekujemo rezultate istrage koju vode kosovske vlasti i bilo bi dobro da sa njima sarađuju i vlasti Srbije. Bilo bi dobro da se to dogodi, rekao je on.

Miran razvoj situacije na Zapadnom Balkanu jasno zahteva razumevanje svih zemlja da ih ne progoni prošlost, već da gledaju u budućnost i da rešavaju probleme, kazao je Šolc i naveo dobar primer Severne Makedonije, koja rešava svoje bilateralne nesugalsice kako bi napredovala na evropskom putu.

Kada je reč o Srbiji i Kosovu, Šolc je naglasio da je dosta sporazuma već postignuto i potrebna je njihova primena, dodajući da je jedan od njih sličan sporazumu između nekada dve Nemačke, kako bi život ljudi bio što jednostavniji.

Isto to treba ovde učiniti, nastavljamo rad na primeni svih sporazuma koji su postignuti, među kojima je i Zajednica srpskih opština na severu, rekao je Šolc.

Fon der Lajen: Proširenje proces u kojem se napreduje na osnovu zasluga

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Komisija 8. novembra usvojiti izveštaje o napretku zemalja u procesu pristupanja EU, a potom će Savet EU te izveštaje razmatrati i u decembru će biti prilika da se govori o proširenju.

Agresija Rusije protiv Ukrajine je promenila sve i učinila je jasnim da ne može biti zemlje koja želi članstvo u EU, a da bira između Brisela i Moskve, dodala je ona. Kada je reč o Banjskoj, Fon der Lajen je istakla da je to bio užasan napad koji EU i države članice osuđuju.

U ovom trenutku traje istraga, utvrđuju se činjenice i kada vidimo ishod odlučićemo o narednim koracima u dijalogu sa državama članicama, rekla je ona, odgovarajući na pitanje da li su donete odluke o sankcijama Srbiji zbog napada na Banjsku.

Na pitanje o pristupanju regiona EU do 2030. godine, Fon der Lajen je istakla da je proširenje proces u kojem se napreduje na osnovu zasluga i da ne treba da postoji rigidan datum.

Ako neko želi da uđe u EU do tog datuma bez reformi, za države članice to nikada neće biti prihvatljivo, kao ni to da neko čeka na pristupanje da bi to bilo tog datima, jer bi to značilo da ni u narednom mandatu Evropske komisije ne bi bilo proširenja, što je neprihvatljivo, kazala je Fon der Lajen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “ŠOLC ODLUČAN: Rešićemo konflikt na Kosovu i Metohiji”

  1. Pa Vaša država propada zato što ne znate na koju ćete stranu i pored svih očiglednosti koje vas ne samo upropaštavaju kao državu već i unižavaju i to koliko već godina , da ne beše Rusije sa jeftinim energentima bili bi ste na nekom nivou Afričkih država , ako nastavite da se odlučujete u vezi svoje države na koju ćete stranu najbolje bi bilo dok se odlučujete da svu vašu proizvodnju prebacite u Srbiju a Srbiju ostavite njenim gradjanima kao i KiM, pobećiće vam svi iz Nemačke pa čak i izbeglice , od onakve države šta će od nje biti uskoro , zar vi ne vidite ko Vas upropaštava i ne samo to već i unižava kao predsednika , valjda ste toliko svesni da znate šta su Vaši prethodnici neleglano radili u vezi Jugoslavije i Srbije iz čega je proistekla zato se i zove lažna država na jugu Srbije ( a nije samo to lažna država ima ih još na ovom prostoru čak i ona stvorena u susedstvu pre mnogo godina) .
    Prvo što treba da uradite je da sami sebi priznate da ste kao država sa svojim političarima sve nelegalno radili nad našom državom i ne samo neleglano već ste je upropastili sa osiromašenim uranijumom i ne samo to već i namernim gadjanjem gadanjem hemisjkih postrojenja da bi nas što više potrovali ,gadjanjem mostova , punih vozova civila , i ………………
    Kada to sebi priznate lako ćete znati šta uraditi sa lažnom državom na jugu Srbije .

    0
    0
    Odgovori
  2. Idi da svi budu srećni.Dok su američki pajaci na čelu nekad važnih evropskih država, Evropa ,a i Srbija neće videti bolje sutra.Ko drži ove bambusa, elita se izigrava i postali su kajzeri veziri imperatori,kneževi, lordovi. Koje će teško vratiti u normalu bez medicinske pomoći.Jadan narod koji misli da će izborima neto rešiti,narod je raja opravdanje za ludorije i eksperimente.,

    0
    0
    Odgovori
  3. ..a što ste ih započeli j……vam otac mater .Ko vas je zvao ,fašisti željni krvi, bolesnici,neobrazovani, intelektualcine znate ni svoju zemlju da nađete na karti,ne to je Amerika nije nemačka sa malim n……….

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter