Izvor: HAPPY BSC
26.12.2022 u 21:30
0

STEFAN GUŽVICA U „ĆIRILICI“: „Komunistički pokret je imao neverovatan emancipatorski potencijal – koji je u jednom trenutku prokockan!“

U večerašnjoj emisiji „Ćirilica“ gostovao je dr Stefan Gužvica koji je istakao da nacionalnog oslobođenja nema bez socijalnog oslobođenja i dodao da je jedini momenat kada su narodi na području Jugoslavije uživali kakvu-takvu nezavisnost bio u okvirima Jugoslavije kao socijalističke federacije.

POČELA JE „ĆIRILICA“! Novinar Milomir Marić razgovara sa našim fenomenalnim gostima na temu: „Ko će pomiriti Srbe i Albance?“

– Ono što su komunisti razumeli, a nisu prethodne vlasti, ali ni one danas, je da je ekonomija glavni momenat koji određuje da li je neka država zavisna ili ne. Kao što smo imali u Kraljevini Jugoslaviji 11 od 14 najvećih banaka u stranom vlasništvu, kao i svu najvažniju industriju, nekako smo se vratili na to. Komunistički pokret je imao neverovatan emancipatorski potencijal, koji je u jednom trenutku prokockan i došlo je do kolapsa, ali je bio najveća šansa, ne samo za Srbe, već i za sve druge narode na Balkanu – kazao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Gužvica je, govoreći o fašizmu, rekao da je za njega svojstveno napdati svoje političke protivnike i politički je veoma korisno i dodao da će to isto raditi i Ukrajina i Rusija i optuživati jedna drugu za fašizam.

– Istoričar fašizma Rodžer Grifin je rekao da fašizam treba koristiti kao naziv za jedan istorijski pokret i da ne treba danas sve nazivati fašizmom. To ne znači da pretnja fašizma danas ne postoji, naročito u momentima kada je kapitalizam u krizi kao što je sada, ali da treba biti oprezniji šta nazivamo fašizmom – rekao je Gužvica.

Prema njegovim rečima, ponovo su se vratili odnosi zavisnosti i to da se proizvodnja u manjim zemljama koristi za bogaćenje zemalja kapitalističkog centra.

– 1935. godine definitivno je došlo do političke promene i podrške teritorijalnom integritetu Jugoslavije, čiji se suverenitet brani, ali se pretpostavlja da se ona može odbraniti samo ako postane federativna država. Ideja da Jugoslaviju treba rasturiti dominira od 1928. do 1935. godine, ali ne da bi se stvorile male nazavisne države već jedna ujedinjena balkanska komunistička federacija. Na isti način kao što su se 1917. godine Ukrajina, Belorusija, centralno azijske države otcepile, ali su onda postale deo SSSR, da se na isti taj način nacionalno pitanje koristi kao emancipatorska sila i svi ti narodi uđu u veću zajednicu na kraju svojom voljom – istakao je on.

Na pitanje da li je Jugoslavija bila tamnica naroda, on je rekao da komunisti doživljavaju ujedinjenje 1918. godine kao progresivan čin i dodao da je najbolji primer toga sam naziv partije KPJ, pre nego što postoji Jugoslavija.

– Država je to ime dobila tek 1929. godine, a komunisti ga uzimaju odmah na Kongresu ujedinjenja i time već daju svoju orjentaciju. Međutim, već počekom dvadesetih ta ideja nailazi na nekoliko ozbiljnih problema. Prvo, počinje represija komunista od same vlasti – kazao je Gužvica.

On je kazao da mit o ubistvu Blagoja Parovića nastaje nakon što Jugosloveni u Španiji saznaju da je Gorkić uhapšen i onda kreće priča da je Gorkić poslao Parovića u Španiju d atamo pogine ili da je naredio njegovo ubistvo.

– Kasnije kako ljudi zaboravljaju ko je Milan Gorkić taj mit se pretvara u to da je Tito naredio njegovo ubistvo ili Vlajko Begović po Titovom naređenju – rekao je on. 

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter