Izvor: NOVOSTI ONLINE
21.08.2022 u 14:29
0

VUČIĆ O ZAHTEVIMA PRIŠTINE: Ako se nekim čudom do 1. septembra ne dogodi kompromis, da će onda 31. oktobra biti problem!

Predsednik Srbije Alesandar Vučić je tokom obraćanja javnost govororeći o pregovorima u Briselu, rekao šta je sve prištinska strana zahtevala.

Vučić je rekao da je prištinska strana tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora:

1 Generalni principi bilateralnih odnosa

1. a. Generalno priznanje

1. b. Ulazak u sve međunarodne organizacije

2. Rešavanje problema iz prošlosti

2. a. Nestalih

2. b. Rešavanje problema silovanih

2. c. Raseljena lica

2. d. Uništenje privatne svojine i vraćanje otetih artefakata

2. e. Ratna odšteta koju Srbija treba da plati

3. Saradnja u budućnosti

4. Poštovanje albanske manjine u Srbiji

5. Ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma

6. Konačni dogovori

– Mi smo tražili da se otvori rasprava o zajednici ZSO i tražili smo još nekoliko stvari – rekao je predsednik.

– Prema Prištini, Srbin na svakih 90 dana mora da dobije vizu da živi u rođenoj kući, a Kvinta saglasna – rekao je predsednik pokazavši papir koji bi Priština da izda Srbima sa Severa i dodao:

– Njihovo objašnjenje je bilo da bi oni to izdavali na 90 dana, a da bi Srbin sa Severa morao da 89. dana da izađe s Kosova da bi dobio novu vizu da može da živi u rođenoj kući koju na Kosovu ima 50, 100, 120 godina.

– Specijalne jedinice kosovske jedinice su upale mnogo puta. Svaki od tih puta imali ste obavezu da tražite dozvolu četvorice gradonačelnika sa severa KiM, a to nikada niste tražili. To je posao NATO, ja ih molim da ga obavljaju. Njihov posao je da obezbede mir Srbima na KiM. Nije vaš posao da rušite imovinu sprskog stanovništva, već da obezbedite da ova banda ne prelazi Ibar. Za vas su barikade problem, a ne kriminalne i ilegalne odluke. A da je to tako potvrđuje i Stoltenberg u svom intervjuu.

– Srbi nisu blesavi i znaju šta je NATO, i već su stradali od NATO i ne pada im na pamet da se to ponovo događa. Želim da vas obavestim da je pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM, da je naš tim od Lajčaka tražio da se krene u sprovođenje ZSO. Želimo da vas obavestimo da smo na vreme obavestili lica koje su na spisku za likvidaciju prištinskog režima koje su i pojedine spoljne službe odobrile, a pojedine strane službe odobrile ćutanjem ili klimanjem glavom.

VUČIĆ O BRISELSKIM PREGOVORIMA: Albanci su uvek imali podršku Kvinte! Priština je tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka koje uključuju i ratnu odštetu koju Srbija treba da plati!

Vučić je govorio i o današnjem sastanku i rekao „da danas znamo da i nekim čudom se do 1. septembra dogodi kompromis, da će onda 31. oktobra biti problem. Problemi za Srbe neće postati da postoje. Jedino što žele je da ukinu srpsku državu.

U narednih 10 dana rukovodstvo Srbe će tragati za kompromisnim rešenjem, što su podržali predstavnici Srbi sa Kim, a tražili su garant da neće doživeti pogrom.

– Za to su od mene dobili apsolutne sve garancije. Novi pogrom se neće dogoditi, to je moja poruka svima koji žive ovde i svima u svetu.

– Srbi sa KiM su podržali rukovodstvo Beograda da u narednih 10 dana traga za kompromislim rešenjem. Dali su nam razrešene ruke, ali su nam postavili crvene linije o kojim sada ne neću da govorim. Obavestili su me da će napustiti institucije ako se nastavi teror, a do kraja meseca i iz policije. Doći će do potpune razgradnje poretka uspostavljenog na osnovu Briselskog sporazuma. Rekli su da će prihvatiti svaki kompromis koji nađemo, tražili su samo garancije da neće doživeti pogrom – istakao je Vučić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter