Izvor: Alo
20.09.2024 u 10:44
0

„RUŠI BRDO, A NE KUĆU!“ Vučić se obratio u Batajnici: Uzeli smo najnoviju verziju Rafala, pre mesec dana su ih Francuzi uvrstili u svoju vojsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024", koji će se održati na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

U glavnom programu prikaza sposobnosti Vojske Srbije“Zastava 2024″, danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, učestvovaće lovci, „migovi-29“, biće prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, „orlovi G-4“ će simulirati dejstva po ciljevima na zemlji, a posetioci će imati priliku da na nebu vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, „gazele“ i „game-2“.

VUČIĆ: „Ako je nerazumno i agresivno imati demokratske izbore, onda u redu, mnogo mu hvala“

– Skupljali izjave sa Tvitera… To što ne žele mene, ja ih razumem. Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori. To možete da radite kada udarate u džak, jer džak ne udara. A kada uđete u ring, morate i da primite udarce.

– Ne mogu da komentarišem besmislice i gluposti koje izgovaraju.

– Porediti današnju vojsku sa onom kojom je Boško vedrio i oblačio… jer ja sam ga zatekao u MOD.. Danas je vojska 7-10 puta jača nego što je bila.

– Setite se 2013. godine kada sam organizovao aeromiting, došli su nam ruski Striži, Britanci… svega je bilo, osim srskih lovačkih aviona. Danas imate radare, HQ-17, nešto poput ruskog BUK-a.. Mnogo toga smo uradili, mnogo nabavljamo, i mnogo toga tek treba da nam stigne. Tada vojnici nisu imali čizme, a pogledajte kako nam vojnici danas izgledaju. Kao u najboljim vojskama sveta.

Na pitanje o nabavci Rafala, Vučić je rekao da se razgovori nastavljaju.

– Meteor rakete, da li možemo da dobijemo… radimo na tome, nastavljamo razgovore. Svu opremu smo kupili već, od destilovane vode do odela za pilote.

– To je najnovija verzija, 4.1, primljena je pre mesec dana u francusku vojsku. To je najbolja verzija. Mi smo kupovali najbolje da znate.

Obraćanje Vučića

– Ponosan sam na Vojsku Srbije, na ono što smo uradili. Iako sam uvek neko ko kritikuje i sopstveni rad, razume se da sam na mnogo stvari izuzetno ponosan. Od puteva, pruga, povećanja plata i penzija. Ali ne postoji ni jedna oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je položaj vojske i vojnika.

– Dana je još malo pa četiti puta veća plata vojnika, nego što je bila. O oružju i da ne govorim. Danas ste videli i Alans rakete, na kojima smo 8-9 godina radili.

– Danas imamo 4 do 4,5 puta više dronova nego prošli put. Proizveli smo prvih 1.000 komaraca dronova.

– Naručićemo i neko oružje koje će praviti dominaciju, i stratešku prednost u regionu, a sve sa ciljem odvraćanja potencijalnih agresora.

– Danas će biti sednica Vlade na kojoj će se donositi odluka o uvođenju vojnog roka, od 60 plus 15 dana. Muškarci će steći više discipline, a verujem da će i mnoge devojke želeti da se prijave. Za muškarce će biti obavezno, razume se.

bsc happy

 

Obraćanje Dodika

– Ovo je san. Srbija nema ofanzivne planove. Više od polovine ovog oružja se proizvodi u Srbiji, što znači da ne zavisi od uvoza.

– Mi želimo slobodu, i u RS i ovde u Srbiji, i zato nas raduje svaki napredak. Opremljenost, moral, videlo se i ovde kroz vežbu koju smo posmatrali. To znači i da su vojnici po pitanju meterijalnog stanja, stabilni. Ovde se o tome vodi računa, i to se vidi. Čestitam Vučiću i vojsci Srbije.

Obilazak jedinica

Nakon defile predsednik Vučić obilazi jedinice Vojske Srbije.

– 3.000 metaka 30mm u minuti. Ruši brdo, a ne kuću.

– Po broju operativnih tenkova mi smo prvi ili drugi u Evropi. Za ono što znam, mogu da vam kažem 15 zemalja, mi smo sabirali, koje nemaju toliko tenkova. Proporcionalno broju stanovnika, veličini teritorije.

– Nećemo ni da dajemo, ni da prodajemo. Ne dam ja, a i da stigne do generala, on neće dati.

– Proporcionalno, imamo jednu od najsnažnijih armija.

– Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera Mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja – rekao je on.

Vučić je istakao razornu moć raketa „Ataka“ koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju „kraj tenka“ zbog rata u Ukrajini.

Govoreći o nabavci novih oklopnih vozila, predsednik je pitao Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra za materijalne resurse, da li će biti realizovane kupovine, a potom kroz smeh poručio:

– Eno Mali se odmah buni.

Obilazeći artiljerijske sisteme, predsednik Vučić je rekao da se „Gvozdika“ odlično pokazala u Ukrajini, a potom skrenuo pažnju na višecevne bacače raketa.

– Ovo je ono što najviše fali u Ukrajini. Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti. Siniši je pozlilo, pogledajte ga – kazao je on.

Vučić je skrenuo pažnju na ubojnost sistema „Kornet“, ističući da za malu cenu može uništiti izuzetno skupe sisteme.

Defile Vojske Srbije

Posle prikaza dejstva helikoptera počeo je defile pripadnika Vojske Srbije. Među vojnicima su i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije.

Tokom defilea iznad aerodroma u Batajnici leteli su avioni „MiG-29“, „Supergaleb“, kao i jurišni helikopteri „Mi-35“.

Iznad aerodroma su potom leteli helikopteri – jurišni „Mi-35“ su dejstvovali po uslovnim ciljevima na zemlji, dok su transportni helikopteri „Mi-17“ desantirali timove specijalaca.

Padobranci započeli prikaz

Predsednik Vučić stigao je na vojni prikaz.

Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

– Oficiri, podoficiri, vojnici, zdravo – pozdravio ih je predsednik.

Data je dozvola za početak prikaza, a padobranci 63. padobranske brigade izvode skokove. Prikaz sposobnosti počeo je demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Postrojena Vojska Srbije

U glavnom programu prikaza sposobnosti Vojske Srbije“Zastava 2024″, danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, učestvovaće lovci, „migovi-29“, biće prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, „orlovi G-4“ će simulirati dejstva po ciljevima na zemlji, a posetioci će imati priliku da na nebu vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, „gazele“ i „game-2“.

Smotri će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za posetioce je pripremljen letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO i defile jedinica VS.

Početak manifestacije u kojoj će učestvovati više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa 2.500 sredstava naoružanja i opreme i više od 50 vazduhoplova, zakazan je za 11 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene u 9.30, a posetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, sve do 15 časova.

Biće, takođe, prezentovana sredstva koja razvija naša odbrambena industrija, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije, među kojima se ističu protivoklopni raketni sistem „Kornet“, samohodni višecevni lanseri raketa „Oganj“, samohodne haubice „nora 155mm“, borbena oklopna vozila „lazar“, „MRAP“, „miloš“, „hamer“, dronovi, helikopteri Mi-35, X-145M, modernizovani avioni „mig-29 SM“, protivvazduhoplovni raketni sistemi FK-3, XQ-17, „Pancir“, besposadna vozila „mali miloš“ i širok spektar savremenih optoelektronskih sredstava i naoružanja i vojne opreme specijalnih snaga.

– Pozivam građane da dođu na vojni aerodrom u Batajnici i da vide brojno savremeno naoružanje i vojnu opremu, ali i da se uvere u snagu svoje vojske, koja sve više jača na dobrobit svih građana naše zemlje – poručio je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao i pripremama za „Zastavu 2024“.

Vučić: Prikaz naših 500 dronova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da misli da su uspesi Srbije najvidljiviji u vojsci i pozvao građane da danas dođu na Batajnicu i uvere se:

– Da uporedite vojsku koju je Ponoš uništavao topeći tenkove, prodajući strele, šila, igle, zolje, uništavajući ih za račun i u ime tuđih interesa. Ono što će građani moći da vide gotovo apsolutno nije postojalo u to vreme. Sve je izrađeno u poslednjih 10 godina.

Predsednik je najavio da će danas prvi put biti prikazano 500 naših dronova, koji nanose ogromnu štetu, ali i neki drugi dronovi i novi helikopteri sa Kipra.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter