Izvor: Kosovo Online/BSC Happy
15.11.2023 u 10:59
0

ZAPAD SANJA O NOVOJ „OLUJI“, ŽELE „BLICKRIG“ NA SEVERU KIM: DODIK zagrmeo kao nikad do sada! VIDEO

Aljbin Kurti je eksponent zapadnog dela međunarodne zajednice, kojoj on takav odgovara, jer žele „blickrig“ na severu Kosova, kako bi Srbi postali marginalna manjina o kojoj niko neće voditi računa.

To je, iako ga nikada neće potvrditi, plan Brisela, Londona, Njujorka i Berlina, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Navodeći da Evropska unija po pitanju Kosova vodi „šićardžijsku, pokvarenu politiku“, Dodik u intervjuu za Kosovo onlajn ističe i da Kosovo ne treba nikada priznati, što Bosna i Hercegovina, dodaje, neće učiniti dok je Republike Srpske.

„Kosovo je univerzalno pitanje za Srbiju, a interesno pitanje za Brisel i druge. Kosovo ne treba nikada priznati. Mi nećemo nikada priznati njihova dokumenta, da mogu sa ličnim kartama da ulaze u BiH. Ko god od Albanaca sa Kosova ima pasoš ili ličnu kartu Srbije, on uđe u BiH. Za nas, Kosovo nije država“, poručio je Dodik.

Pita se i kako je moguće da se Kosovo odvoji od Srbije, a Republika Srpska nema pravo ni da priča o tome.

„Da li je to doslednost? Kažu, to je drugo pitanje. A, zašto? Objasnite, možda ja nisam u pravu… Ali, kako je moguće da to bude drugo pitanje, a potpuno identična situacija“, konstatuje Dodik.

Za Aljbina Kurtija kaže da je bez sumnje eksponent Zapada, koji im odgovara takav.

„Oni hoće ’blickrig’ na severu Kosova, da se Srbi tamo smanje, da postanu marginalna manjina o kojoj niko neće voditi računa. To je njihov plan – Brisela, Londona, Njujorka i Berlina. I nikada neće potvrditi i reći da to jeste njihov plan, ali – jeste“, uveren je Dodik.

Kako kaže, oni su ti koji maštaju o „nekoj ’Oluji’ na severu Kosova“, kao što maštaju o „Oluji“ u BiH, prema Republici Srpskoj.

„Ali, malo se stvar promenila, ne bih ja baš preporučivao takve stvari“, ukazuje predsednik RS.

Govoreći o podršci Zapada Kosovu, podseća da je i specijalni izaslnik SAD Gabrijel Eskobar nedavno rekao da „sve što rade poslednjih godina, rade u interesu Kosova“, želeći da ono postane vidljiv član međunarodne zajednice.

Konstatuje, međutim, da im ne ide u prilog to što je u poslednjih nekoliko godina, čak više od 20 zemalja povuklo priznanje, zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Divim se malim zemljama, članicama UN koje su smogle snage da taj intervencionizam i pritisak SAD priznaju i povuku priznanje. Zemlje kojima je dosta tutorstva“, dodao je on.

Evropska unija, kaže, vodi šićardžijsku, pokvarenu politiku po pitanju Kosova, jer se svodi na pretnje da će biti zaustavljene investicije u Srbiji, izolacijom, sve do momenta kada će se doći u poziciju da više nije važno šta se u normalizaciji odnosa postiglo, već samo da Srbija defakto ili „de jure“ prizna Kosovo.

To je, napominje, situacija koju je Zapad napravio pre 20 godina, odvajajući Kosovo bespravno iz pravnog sistema Srbije, na lažima, poput one tadašnjeg nemačkog ministra odbrane u Bundestagu da se „na stadionu u Prištini nalaze desetine hiljada zarobljenih i maltetiranih Albanaca od strane vojske Srbije“, dok na aerodrom sleću njihovi vojnici.

„Niko ga nije pozvao na odgovornost za tu laž. I mi treba da budemo zagledani u Nemačku…Ako želite da budete prisutni, u investicijama, onda morate da razgovarate sa nama, a ne o nama. Šaljete nam čoveka koji nema veze sa pravom i kažete da stojite iza njega. Iza Šmita? Kakva je to Nemačka? “, kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, laži u vezi sa Kosovom su pokušaj da se razbije srpski nacionalni korpus.

Podseća da je za Nemce bilo normalno da ujedine Istočnu i Zapadnu Nemačku, i opet pita – zašto to nije dozvoljeno Srbiji i Srpskoj.

„U čemu je problem? I ovde se radi o jednom narodu. U čemu je razlika, Nemci su viša rasa, a mi nismo? Nisam protiv toga, to je bilo normalno, jer je to bila podela na dve vojne zone koja se pretvorila u dve države. Ali, zašto vi nama, posle 200-500 godina ne date da razmišljamo o tome, nego nam cepate zemlju, uzimate Kosovo, tražite unitarnu BiH, dok srpski korpus u Crnoj Gori ne sme da bude deo vlasti čak ni kada dobije na demokratskim izborima…“, primećuje Dodik.

Dodaje da je ujedinjenje Srbije i RS legitiman politički cilj, zbog kojeg ga, kada to spomene, zovu „ultranacionalistom“.

„A, što se to ne sviđa Berlinu, Britaniji, Briselu, SAD, to ne znači da ja nisam u pravu“, konstatuje on.

Ocenjuje i da je danas u svetu „potpuna konfuzija“, bez spoznaje šta će biti na kraju, ali i navodi da će Srbi, ako još jednom propuste priliku da ne iskažu zahtev za ujedinjenjem , biti rasparčani i dovedeni do marginalizacije i nestanka.

„A, to je cilj Zapada. Nije njima cilj samo da se prizna Kosovo i da Srbija ostane krnja, već da kroz odvajanje Kosova naprave nacionalnu i narodnu svađu, koja će se voditi decenijama. Zavađene strukture su najbolji plen. Zato njima ne treba jak Vučić, ni jak Dodik, već podanici u Srbiji, RS, kao što ih imaju u Sarajevu i na drugim mestima“, naveo je Dodik.

Podseća da su svi međunarodni dokumenti po pitanju Kosova srušeni – Rezolucija SB UN 1244, Briselski sporazum iz 2013.

„Kurti je vojnik na terenu Brisela i Vašingtona, ništa drugo. Teško je rukovodstvu Srbije na čelu sa Vučićem da se bori sa tom gromadom koja se navalila, ali on to uspešno vodi. Rekao je da nikada neće priznati Kosovo i to mu neće oprostiti. A, tražiće nekoga ko hoće. I kad taj neko prizna, onda će nacionalna zavada trajati koliko i kosovski mit, stvoren nakon Kosovske bitke“, upozorio je Dodik.

EU je ekspozitura SAD – poverenje u Uniju opalo, sumnjam u proširenje 2030.

Govoreći o perspektivi za članstvo regiona u Uniju do 2030, kaže da nije optimista, jer podseća da je i 2000. planirano proširenje, ali se ništa nije dogodilo.

Uveren je da do proširenja neće doći, dok to ne bude u interesu zemalja Unije.

„Kada bude u njihovom interesu, da pokriju suverenitet zemalja, oni će to uraditi, kao što su to naprasno učinili iz geopolitičkih razloga u slučaju Rumunije i Bugarske. Kao što to danas čine sa Ukrajinom, kojoj je dat status kandidata za članstvo u EU, što govori da su porušeni svi evropski principi koje smo do sada imali u procesu razgovora za pridruživanje“, rekao je Dodik.

Zato je, kaže, i u regionu, bez obzira šta ko govorio, manje optimizma za EU.

Podseća i da iduće godine slede izbori za Evropski parlament, što znači da će se one usmeriti na različite stvari u vezi sa sopstvenim pozicioniranjem.

Uz to, napominje, prevashodno sukob u Ukrajini, a sada donekle i dešavanja u Gazi, očigledno je iscrpeo resurse i ruši sve do sada poznate principe same EU.

„U tom pogledu apsolutno je sve neizvesno. Oni koji posmatraju vide da će u svetu biti još gorućih tačaka. Kako će se u tome pozicionirati Evropa ako nastavi ovako.. Njen uticaj će dalje opasti. Zato i pada poverenje građana Zapadnog Balkana u EU. Sa druge strane, mi smo sada naučili da to nije besprekorna zajednica, i da tamo ne teče med i mleko, već da je puna svojih unutrašnjih animoziteta i problema“, kazao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, izlazak Velike Britanije iz EU urušava kompletan koncept i dovodi do razmišljanja da je EU, u najoptimističnijem smislu – ekspozitura SAD, i da države članice ne smeju „da pisnu ništa“.

Ubeđen je da će SAD nastaviti da upravljaju Unijom sve do momenta dok se ona – ne raspadne.

„Govore (iz EU) o tome da žele po svaku cenu neki mali uspeh, a to bi bilo da pričaju o pridruživanju. I mi to znamo, da tamo nema konsenzusa, a dok ne bude konsenzusa – nema ni pridruživanja. Onda znači da nas jedni varaju, drugi zaustavljaju, i stalno nešto pričaju u nadi da će nešto da se promeni..“, navodi Dodik.

U tom smislu, ističe i da sada Srbiji koja je ispunila sve uslove i danas je konzistentnija zemlja po pitanju evropskih principa nego mnoge evropske zemlje, nameću priču o Kosovu i kažu da, dok je prizna Kosovo, neće biti članica EU.

Kaže i da je Evropa potpuno „uprosečena“, odnosno da nema važnog lidera koji može da povuče EU, da je rehabilituje.

„Nema ga čak ni na vidiku. Iduće godine su izbori u mnogim evropskim zemljama, a nigde se ne pojavljuje snažna politička konzistentna ličnost koja može da se nametne u svojoj zemlji, a kamoli kao vođa EU. Taj deficit koji je napravila Angela Merkel svojim odlaskom, kako god gledali na njenu ulogu, je veliki jaz koji se ne može nadomestiti raznim uzletima koje pokušavaju da nametnu birokrate iz Brisela koji sada stalno izmišljaju neka nova pravila, sada novu priču o pridruživanju… Samo kriju od javnosti da ono što oni nameću Zapadnom Balkanu kao kriterijume za prijem u EU – sada ne bi moglo da ispuni čak 18 zemalja članica Unije“, rekao je Dodik.

Sve se to, dodaje, potkrepljuje olako datom pričom o šest milijardi koje dolaze iz EU, pitajući se vredi li prodati karakter i suverenitet za mizerne cifre.

„Nisam ni uporni evropesimista, ali nisam ni izraženi evrooptimista. Evropa koja nema svoju konzistentnu politiku čini mi se da neće moći dugo da opstane kao do sada. Ništa ja tu novo ne govorim. U EU u Briselu, gotovo da nema sastanka na vrhu da se ne priča o budućnosti EU… Uz priče o tome da EU promeni način odlučivanja i da to bude većinom… Pa šta ćemo onda tamo? To znači da uvek možeš da budeš preglasan, da se nameću stavovi…ako se odgovorno vodi politika, mi ne treba da težimo ka tome da izgubimo naše suvereno pravo“, naznačio je Dodik.

Primećuje i da je EU potpuno devastirala ekonomski i politički sistem, uvodeći sankcije Rusiji.

„Svi privrednici će vam, inkognito, reći da je politika Berlina prema sankcijama Rusiji pogrešna. Javno će reći da treba uvesti sankcije, ali očinjenica se da je Nemačka izgubila sigurno snabdevanje jefitnim energentina što je činilo njenu startešku prednost na privrednom i drugm planu. Oni će to rešiti pedantnošću, ali Nemačka danas, nije ona od pre pet godina“, rekao je Dodik.

Kaže da se nemački privrednici „hvataju za glavu“ zbog politike prema Rusiji i ponavlja da takvu politiku Berlinu nameće Vašington.

„Nije nemački interes sukob sa Rusijom, nego američki. I, sada mi treba u taj konglomerat da uđemo i da dopustimo da nemamo pravo glasa… U čemu je onda razlika od onih koji su nas okupirali 1914. ili 1941?  Šta je razlika, milijardu što nam date? Preživećemo i bez toga. Bilo bi dobro da to dobijemo u korektnim okolnostima, ali moraju da razumeju da nije sve u plaćanju.  Dođe se u situaciju da ste pred zidom i da ne možete dalje. Pokažite nam uspeh u EU, vratite nam optimizam od pre 15 godina, a prestanite da se mešate u untaršanje stavri BiH, ako hoćete partnerstvo . I, nemojte nam pričati o vladavini prava, rušete prava gde god stignete…“, konstatovao je Dodik.

Rešenje za sukob na Bliskom istoku – dve države, Izrael i Palestina

Kada je reč o sukobu na Bliskom istoku i mogućem ugrožavanju bezbednosti u BiH, Dodik ukazuje da je antisemitizam prisutan kod muslimanskog stanovništa u BiH, što je sada ponovo eskaliralo.

„Hamas je ušao i pobio decu, stare ljude, ali pre svega mladost.. I to nisu samo Jevreji, već i drugi. Kažu oko 1.200 ljudi, malo li je? Da li je sada ovo što se dešava u Pojasu Gaze, gde stradaju nevini ispravno? Nije. Ali, da li je to razlog za antisemitizam? To je pogrešno“, rekao je Dodik.

Smatra da rešenje treba tražiti kroz uspostavljanje dve države – Izraela i Palestine.

„Oni treba da reše na taj način, kao što je u BiH jedini način da nešto koegzistira da rešenje budu tri nezavisne države“, uveren je on.

Upozorava i da su u BiH prisutne značajne ćelije mudžahedina, podsećajući da je služba pre nekoliko godina izašla sa podatkom da je tih „svetih ratnika islama“ u zemlij čak 3.500, koji čekaju naređenje za nešto.

„Veliko je pitanje gde su oni danas“, ukazao je Dodik i dodao da je više od 500 njih učestvovalo u ratu na strani Islamske države, od čega je nešto više od 150 njih vraćano u BiH.

Opstajem zato što vodim konzistentnu politiku koju podržavaju građani RS

Na pitanje kako uspeva da opstane, uprkos satanizaciji kojoj je izložen, odgovara da je satanizacija uvek propaganda, koja nije istina, a da opstaje zahvaljujući konzistentoj politici koju vodi.

„Pokušavam da sve objasnim ljudima i onima koji neće da slušaju. Oni neće dijalog, jer žele da odlučuju o nama, a ne da razgovaraju sa nama. Opstajem jer imam značajmu podršku naroda, pobeđujem na izborima. Ja sam izdanak naroda i vodim politiku koja mu očigledno odgovara, dok opozicione partije, koje se finansiraju iz Nemačke ili Britanije, isključivo rade na destabiliaciji. Fizički još nisam ugrožen, ali ću naći način da se zaštitim“, rekao je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter