Izvor: Kosovo Online/BSC Happy
15.11.2023 u 11:24
0

STOJANOVIĆ UPOZORIO JAVNOST: Zalaganja nekih stranaka za radikalnija rešenja oko Kosova Srbiji mogu da donesu neprilike

Spoljnopolitički komentator Miroslav Stojanović veruje da među ključnim političkim faktorima u Srbiji oko Kosova postoji neka vrsta, makar prećutnog konsenzusa, ali da on nije previše vidljiv jer, kako ukazuje, stranke procenjuju koliko im stavovi u vezi sa ovim pitanjem donose poena u njihovom biračkom telu.

Stojanović ne očekuje da će bilo koja stranka u kampanji za decembarske parlamentarne izbore u Srbiji da, kako kaže, „zagrize tu kiselu jabuku i da ide oštrije protiv državne politike koja podrazumeva da je Kosovo pokrajina i da treba da ostane u sastavu Srbije“.

„Koliko znam, nijedna od stranaka u Srbiji nije bila izričito za to da se Kosovo prizna kao nezavisna država. Postoje, međutim, razlike kada je reč o načinu zalaganja za interese Srbije u vezi sa Kosovom, pa bi tako takozvana patriotska struja verovatno želela da primeni neka radikalnija rešenja nego što državna politika u ovom času može da realizuje. Ta radikalnija rešenja takođe mogu da donesu izvesne neprilike u dijalogu sa međunarodnom zajednicom. Jer ovde je taktiziranje takođe politička veština, kupovina vremena, koje je do sada bilo dosta uspešno“, kaže Stojanović za Kosovo onlajn.

To je, dodaje, omogućilo da veliki broj zemalja koje su možda olako prihvatile u jednom trenutku, pod pritiscima moćnih protežera kosovske nezavisnosti, da i one to podrže, sada ta priznanja povlače, što je, kaže Stojanović, veoma važno.

„Oko kosovske nezavisnosti se može jedino raspravljati, odnosno odlučivati u Savetu bezbednosti ili preko Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde im je za status posmatrača potrebna dvotrećinska većina. Te većine nema upravo zbog toga što su naša diplomatija, ali i međunarodne okolnosti uticali na to da je u mnogim zemljama sazrelo uverenje da to što su olako prihvatili gaženje međunarodnog prava kad je reč o suverenitetu država može da se obije i njima o glavu. Na primeru, recimo, agresije Rusije na Ukrajinu gde je doveden u pitanje suverenitet jedne zemlje, mnogi su se otreznili“, navodi naš sagovornik.

Podsećajući na pokušaje u prethodnom periodu da se kroz unutrašnji dijalog i posebne sednice parlamenta o Kosovu dođe do konsenzusa oko ove ključne nacionalne teme, Stojanović kaže da možda u tom času nisu bile sazrele sve situacije.

„Previše je bilo varničenja između opozicije i vlasti, ne oko same teme, nego se na bilo koju temu koja se otvara front tako pravio. Verujem da se ni tada u tim napadima koji su bili zaista žestoki u skupštini u opoziciji niko nije približavao da izričito kaže da je gotovo, da je Kosovo otuđeno i završena priča“, ističe Stojanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter