Izvor: nova
01.05.2024 u 22:42
0

KNEŽEVIĆ U CRNOJ GORI: Čovek koji zna sve tajne Milovog bogatstva

Izručenje biznismena Duška Kneževića iz Velike Britanije u Crnu Goru ponovo je u središte regionalne pažnje postavilo nekadašnjeg predsednika te zemlje Mila Đukanovića, poreklo njegove imovine, kao i celokupnu tridesetogodišnju vladavinu Demokratske partije socijalista (DPS), koju je do prošle godine predvodio upravo Đukanović. Duško Knežević je nekada bio saveznik Mila Đukanovića, da bi nakon raskola sa tadašnjim predsednikom države protiv njega bili pokrenuti krivični postupci. U međuvremenu, on sam tvrdi da je spreman da otkrije sve tajne Đukanovićevog režima

Knežević je u utorak izručen Crnoj Gori, pet godina nakon što je za njim raspisana meviđunarodna poternica zbog više krivičnih postupaka u kojima se tereti da je oštetio državni budžet za više miliona.

Kneževiću je nakon saslušanja u Višem sudu potvrđen pritvor, koji mu je bio određen još dok je bio u bekstvu.

Izručenje i „plava torba“

„Mnogima nije prijatno što dolazim. Najgore je što ovo sad mnogi hoće da koriste za neke svoje lične benefite i lične obračune i prikažu kao svoj uspeh. Ali dobro, nije važno izdržaću, izdržao sam i gore. Izdržao sam devedesete i tuču s Milom, tako da idemo dalje…”, rekao je Knežević.

Tokom telefonskog razgovora sa reporterkom “Vijesti” oko 10 časova, Knežević je kazao da se nalazi u vojnoj bazi u Londonu, gde je čekao sletanje aviona Vlade Crne Gore kojim je i ekstradiran u domovinu.

Pre nego su ga nadležne službe Velike Britanije predale crnogorskim policajcima, Knežević je najavio da dolazi sa “plavom torbom

On je 2019. optužio nekadašnjeg predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da je od njega primao novac, koji mu je jednom prilikom predao u plavoj torbi.

“Dolazim s plavom torbom, ide mi sa teget kombinacijom. Dostini nije prijatno što dolazim… Pristao sam da se vratim u Crnu Goru posle odluka suda da budem izručen. Proceduralno nismo do kraja koristili mogućnosti koje smo imali, jer se vrši pljačka moje imovine u Crnoj Gori i hteo sam da dođem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su već u zatvoru”, kazao je on.

Od saveznika do neprijatelja

Duško Knežević se u Crnoj Gori potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka, zbog sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Knežević je ranije bio veliki prijatelj Mila Đukanovića i, prema sopstvenim tvrdnjama, jedan od najvećih finansijera DPS-a u poslednjih 25 godina

Kneževićeva Atlas grupa najveća je korporacija u Crnoj Gori koju čine desetine kompanija, uključujući banke i finansijske kompanije u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i na Kipru. Knežević je osnivač i predsednik Upravnog odbora, a kako bi opravdao svoje veze sa vrhom crnogorske vlasti, on je na društvenim mrežama postavljao fotografije sa uticajnim ljudima u Crnoj Gori, kao i sa Đukanovićem iz vremena kada su bili bliski.

„Afera koverta“ predstavlja snimak koji prikazuje kako Knežević daje kovertu sa 200.000 dolara za kampanju DPS-a bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću. Knežević tvrdi da je Stijepoviću novac poslat po dogovoru sa tadašnjim predsednikom DPS-a Milom Đukanovićem.

Knežević već godinama ističe da je spreman da otkrije sve tajne bivšeg režima Mila Đukanovića i DPS-a. Jedna od stvari o kojoj je već govorio su milioni bivšeg predsednika Crne Gore.

Tajne miliona porodice Đukanović

Knežević ističe da je kompanija “Kapital invest Podgorica” u trenutku podizanja kredita od 1.5 miliona evra kod Pireus banke SA London, 11. jula 2007. godine, bila u vlasništvu Đukanovića.

”Đukanović je na premijerskom satu 21. novembra 2013. godine na poslaničko pitanje na osnovu kakvog obezbeđenja je dobio kredit, decidirano odgovorio: ‘Ja sam u svetu bar toliko poznat, imam neko ime, kredit sam dobio na osnovu imena i ugleda koji uživam i nije mi bilo potrebno drugo obezbeđenje’. Time je Đukanović napravio fatalnu grešku… Naravno da nigde u prosvećenom svetu banka nikome ne odobrava kredit na ugled, a kamoli banka u Londonu da mu tek tako odobri kredit od 1.5 miliona evra… Ti pokušaji zataškavanja su ogolili njegovu direktnu umešanost”, saopštio je Knežević.

Navodi da je Đukanović novac od kredita iskoristio tako što je fingirao trgovinu akcijama “porodične Prve banke” (u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca Đukanovića, da bi te akcije nakon godinu dana trgovinom preko kastodi računa prodao po višestruko višoj ceni i tako stekao zaradu od pet do šest miliona evra.

Iako zajednička primanja bračnog para Đukanović (Mila i Lidije) iznose oko 3.000 evra mesečno, često se spekulisalo o znatno enormnijem bogatstvu, imajući u vidu njihov način života. Tako se ranije pominjalo da je Đukanović „težak“ 15 miliona, nekada dvesta, a sam Duško Knežević čak je pominjao milijardu. Naravno, ovi navodi nikada nisu dokazani, a bivši crnogorski lider ih je konstantno oštro demantovao, ali je glavobolje često dobijao zbog garderobe i nakita svoje supruge.

Pored toga, nekadašnji predsednik Crne Gore ima 25 udela u vlasništvu kompanije „Univerzitats“ i 50 odsto udela u vlasništvu firme „Global Montenegro“.

I Lidija i Milo Đukanović su vlasnici po jedne hartije od vrednosti. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, nemaju niti jedan kredit, niti dugovanje, ali je zato Đukanović vlasnik poslovni prostora koje zauzima „Univerzitats“, firma u kojoj ima 25 udela vlasništva.

Tako je prijavljeno da se u njegovom posedu nalaze parcela za potrebe poslovne zgrade od 3.381 m2, parcela za potrebe garaže od 1.581 m2, parcela uz privredni objekat od 7.066 m2, prva etaža podruma od 3.155 m2, prizemlje od 1.915 m2, prvi, drugi, treći i četvrti sprat zgrade od ukupno 6.941 m2, potkrovlje iste zgrade od 1.046 m2 – a sve koristi firma „Univerzitats

Prvi milion i Prva banka

Veliko istraživanje podgoričkih „Vijesti“, koje je objavljeno neposredno pred drugi krug predsedničkih izbora u kom je Đukanović izgubio pokazalo je kako su on i njegov rođeni brat Aco, inače većinski vlasnik „Prve banke“ stekli prvi milion. Od tada su se milioni, pretpostavlja se, samo nizali, a ključnu ulogu odigrala je firma „Kapital Invest“ koja je u vlasništvu Blaža Đukanovića.

Akcije „Prve banke“, pokazalo je istraživanje „Vijesti“ kupila je firma „Izomont DV“ po pet puta višoj ceni od nominalne u julu 2008. godine.

„Prva banka“ dala je kredit firmi „Izomont DV“ kako bi kupila njene akcije, ali prema tadašnjem zakonu o bankama, zabranjeno je da banka kreditira klijenta kako bi kupio njene akcije.

Simptomatično, u periodu pomenutih transakcija sa „Prvom bankom“, sedište kompanije „Izomont DV“ bilo je na adresi Đukanovićeve firme „Kapital Invest“

Usled svetske ekonomske krize 2008. godine, „Prva banka“ je doživela krizu, zbog čega je vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića ovoj banci pomogla sa 44 miliona evra.

Potom, kompanija „Kapital Invest“ prodaje preostale akcije „Prve banke“ za 1,06 miliona evra, a te akcije kupio je niko drugi do Aco Đukanović. Na taj način, objavile su „Vijesti“, Aco je pomogao bratu da zaradi prvih legalnih milion evra.

U toku prodaje ovih akcija, Milo Đukanović bio je predsednik Vlade, a time što je novac za akcije dobio od većinskog vlasnika jedne banke, dovodi ga u sukob interesa, zato što je od državne pomoći pri spašavanju „Prve banke“ imao i ličnu korist.

.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter