Izvor: KURIR
14.05.2024 u 13:54
0

U JADRANSKOM MORU ULOVLJENA EKSTREMNO OTROVNA RIBA! Stručnjaci upozoravaju: Ima otrov 1.200 puta JAČI OD CIJANIDA

Sedam jedinki srebrenopruge naduvene ribe (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

„Srebrenopruga naduvena riba sadrži izuzetno jak otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna“ objavili su na stranici Akvarijum Pula i dodali su kako je ribu ulovio i uslikao slovenski ribar Anton Vidović.

Ova vrsta je invazivog karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suetski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže kako bi se dočepale ulova, trga mamce i udice.

 

BOŠKO SEKAO DRVA ZA OGREV, A ONDA JE UGLEDAO NEŠTO NEVEROVATNO: Ovaj dan će pamtiti do kraja života

 

Biolozi smatraju da su ove ribe razvile svoju poznatu “naduvenost” jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabljivaca. Umesto bega, ove ribe koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Grabljivac koji uspe da je zgrabi, neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve one sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj nervnog i disajnog sistema i da uzrokuju smrt.

Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protivotrov.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter