Izvor: Kurir
01.05.2024 u 13:01
0

SKUPŠTINA BIRA NOVU VLADU SRBIJE: Mir za nas nema cenu!

Vučević: Proces pristupanja EU i dalje je naš prioritet.To je jedina tačka dnevnog reda uz ekspoze mandatara Vučevića i potom polaganje zakletve premijera, te ministara

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije danas počinje rasprava o izboru nove vlade koja bi po najavi mandatara Miloša Vučevića, trebalo da ima 31. ministra.

Jedina tačka dnevnog reda posebne sednice, čiji je početak zakazan za 12 časova, je izbor nove Vlade i polaganje zakletve premijera i ministara.

12.20 – Mandatar Miloš Vučević izašao je za skupštinsku govornicu posle čega je pozdravljen dugim aplauzom poslanika. On je pozdravio sve prisutne u sali, uključujući i visoke zvanice, te se osvrnuo na prethodne vlade, počev od one na čijem je čelu nekada bio sadašnji predsednik Srbije, rekavši da je reč o nekim od najuspešnijih vlada u istoriji Srbije.

On je stavio naglasak na stabilnu i funkcionalnu vladu koja će predviđati opasnosti, te dodao da nije lako da zbog bura i oluja, spojna politika naše zemlje mora počivati na dva ugaona kamena – politička nezavisnost i vojna neutralnost. Dodao je da vlada koju će voditi neće odstupati od ova dva principa.

– Mir za nas nema cenu – naglasio je on i dodao da smo zarad tog cilja spremni da nešto i žrtvujemo ali ne po cenu života naših ljudi – to je za nas crvena linija.

– Proces pristupanja EU i dalje je naš prioritet a punopravno članstvo naš strateški prioritet jer je to u interesu naših građana – kazao je on.

– Za nas Kina predstavlja velikog prijatelja a princip jedne Kine za nas ostaje, Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom, a ako ne možemo da im pomognemo sigurno im ničim nećemo odmoći – dodao je Vučević.

OHRIDSKI SPORAZUM SA I BEZ POTPISA PRAVNO OBAVEZUJUĆI: Lajčak nije bio neuspešan, napredak zavisi od Beograda i Prištine, poručuju iz EU na kraju mandata specijalnog predstvanika

12.10 – Predsednica Skupštine Ana Brnabić otvorila je sednicu i konstatovala da je u sali prisutno 195 poslanika. Današnjoj sednici prisustvuju i visoke zvanice poput guvernerke NBS, predsednika najvših sudskih instanci u Srbiji, diplomatskog kora… Budući ministri podneli su ostavke na poslaničku funkciju.

Brnabić je rekla da će se danas raditi i posle 18 časova po jedinoj tački dnevnog reda – izbor nove vlade, polaganje zakletve premijera i ministara.

Mandatar za sastav nove Vlade juče je posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) najavio da će predložiti dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića za novog ministra unutrašnjih poslova, ambasadora u SAD Marka Đurića za ministra spoljnih poslova, dok bi dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić trebalo da preuzme resor odbrane.

Siniša Mali trebalo da bi da ostane na čelu Ministarstva finansija, ;Irena Vujović ministarka za zaštitu životne sredine, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Dubravka Đedović ministarka rudarstva i energetike.

Doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin biće predložen za potpredsednika Vlade, Tanja Miščević za ministarku za evropske integracije, dok bi resor prosvete i u narednom mandatu trebalo da vodi Slavica Đukić Dejanović. ; Vučević je najavio da ;će ;predložiti da Tomislav Momirović i u novom mandatu bude ministar unutrašnje i spoljne trgovine, a Maja Popović ministarka pravde, dok bi Zlatibor Lončar trebalo da se vrati na čelo Ministarstva zdravlja. ; Jelena Žarić Kovačević kandidatkinja je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, Adrijana Mesarović za ministarku privrede, Aleksandar Martinović za ministra poljoprivrede, dok je Zoran Gajić kandidovan za ministra sporta i Husein Memić za ministra turizma i omladine.

Nemanja Starović kandidat je za ministra za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević Stamenkovski biće kandidovana da rukovodi Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji, a Nikola Selaković je kandidat za ministra kulture.

Mandatar je najavio da ;će ;Milana Krkobabića predložiti za ministra za brigu o selu, Dejana Ristića za ministra informisanja i telekomunikacija, a Darka Glišića za ministra za javna ulaganja.

Novica Tončev, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura predloženi su da budu ministri bez portfelja.

Vučević je rekao da će većina novih ministara biti iz redova SNS i da ;će ;u novoj Vladi na ministarskim funkcijama biti 10 žena.

NOVA VLADA

Ministar spoljnih poslova i zamenik predsednika vlade – Marko Đurić

Potpredsednik vlade i ministar odbrane – Bratislav Gašić

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija – Siniša Mali

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine – Tomislav Momirović

Ministar privrede – Andrijana Mesarović

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Aleksandar Martinović

Potpredsednik Vlade, ministar za zaštitu životne sredine – Irena Vujović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Goran Vesić

Ministar rudarstva i energetike – Dubravka Đedović Handanović

Ministar pravde – Maja Popović

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu – Jelena Kovačević

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Tomislav Žigmanov

Mministar unutrašnjih poslova – Ivica Dačić

Ministar prosvete – Slavica Đukić Dejanović

Ministar za nauku i inovacije i tehnološki razvoj – Jelena Begović

Ministar zdravlja – Zlatibor Lončar

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja – Nemanja Starović

Ministar za brigu o porodici i demografiju – Milica Đurđević Stamenkovski

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter