Izvor: like chocolate
01.05.2024 u 21:35
0

ČOKOLADNA MAGIJA: Mousse torta od čokolade, karamela i mascarponea

Uz samo malo truda i vremena, dobićete fantastičan desert! Samo je karamela malo teža za pravljenje ovog recepta, morate paziti da ne izgorite i brzo delujete – i pazite na prste! .

Što se biskivita tiče, on zaista nije. Podloga je nalik na mafinu, koju je još lakše pripremiti jer nema posebnog mešanja belanaca i zapravo sve možete umutiti mikserom.
Torta se  pravi u malom kalupu od 18 cm , a ako želite veću, povećajte količine za 50%. I uživajte!

Mousse torta
Količine su dovoljne za tortu od 18 cm. Za klasičnih 26 cm povećajte sve za 50%
Sastojci:
Biskvit
1 jaje
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
60 ml mleka
60 ml ulja
1 kašičica praška za pecivo
25 g kakaoa
100 g običnog brašna
Mousse
500 ml pavlake za šlag
60 g crne čokolade min. 70%
80 g šećera
80 g putera
200 g maskarponea
1 burbon vanilin šećer ili semenke iz jednog zrna vanile
25 g šećera
4 lista želatina
Dekoracija
20 g crne čokolade
10 g putera
Uputstva:
Biskvit koji to  nije
Zagrejte rernu na 180°C, a kalup za torte obložite papirom za pečenje ili premažite puterom.
Jaje umutite mikserom  sa oba šećera dok smesa ne izbledi. Dodajte so, mleko i ulje. Zatim umešati smesu od kakaoa, praha i brašna i vrlo kratko mešati. Sipajte u kalup i pecite oko 20 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupu i izvadite. Površinu keksa zagladite nazubljenim nožem i stavite na ravnu površinu. Obod kalupa za torte premažite uljem, pa ga obložite papirom za pečenje i zategnite oko biskvita.
Kreme
Izmiksajte 400 ml pavlake za šlag. Podeliti na 3 dela.
Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, ostavite da se malo ohladi, pa pomešajte sa 1/3 šlaga. Naneti na pripremljeni biskvit – najlakše je koristiti slastičarsku kesu u obliku puža, pa vrh poravnati lopaticom. Stavite u frižider.
Potopite želatin u hladnu vodu.
Za karamel stavite šećer u dublju posudu i mešajte na laganoj vatri dok se ne rastvori. Zatim prestanite da mešate i kada počne da tamni skinite sa vatre. Umutite puter i 100 ml kreme za šlag na sobnoj temperaturi, vratite na vatru i mešajte dok se sve ne istopi. Skloniti sa vatre i umešati dva oceđena lista želatina. Ohladiti na sobnoj temperaturi i pomešati sa 1/3 šlaga. Premažite preko ohlađenog i ceđenog sloja čokolade i vratite u frižider ili zamrzivač ako ste u žurbi.

Maskarpone zagrejte na laganoj vatri zajedno sa šećerom i vanilijom dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa vatre i umešajte preostala dva lista želatina. Ohladiti na sobnoj temperaturi i pomešati sa preostalim šlagom. Premažite preko očvrslog karamelnog sloja i vratite u frižider ili zamrzivač.
Sve zajedno stavite u frižider najmanje 4 sata. Kada se sve dobro stisne, pažljivo skinite obruč sa kalupa i papir za pečenje.
Otopite 20 g čokolade sa puterom na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, pa sipajte u kesu za pecivo ili običnu kesu za zamrzivač. Gurnite sve u ugao i odrežite vrh da napravite otvor širine oko 1 mm. Površinu torte prelijte čokoladom. Ponovo ohladite oko 10 minuta i kolač je spreman za serviranje! Čuvati u frižideru. Dobar apetit!

Napomene
Napomene: Mousse možete napraviti i bez keksa, u čaši, a zatim možete smanjiti količinu želatina za 50%. krema – odnosno pazite koliko se zgusne i kada, na primer, karamela počne da se zgušnjava, nežno je umešajte u kremu, jer ako je previše topla i preretka, izgubićete prozračnost kreme Ne zaboravite da obod kalupa prekrijete papirom za pečenje, jer će tako torta biti urednija kada je skinete i lakše će se odvojiti. Tortu sam stavila u zamrzivač između svakog sloja jer je bila brža i držala sam je u zamrzivaču dok se potpuno ne stegne, zatim sam skinula obruč i papir i prebacila u frižider.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter