Izvor: Happybsc
01.05.2024 u 20:32
0

AKTUELNOSTI NA HAPPYTV: U susret devetom maju i šta je kroz istriju značio Crveni trg i za Rusiju i za čitav svet

Uticaj međunarodnih faktora, promene na mapi sveta, sve turbulentnija dešavanja na Bliskom istoku, paralela sa ratom u Ukrajini, kao i ostala goruća pitanja iz vizure najeminentnijih poznavalaca trenutne globalno političke situacije samo u emisiji Aktuelnosti na HAPPY TV O najnovijoj situaciji na Ukrajinskom frontu u u sukobu koji ne prestaje i ne smiruje se, uz sveobuhvatnu pomoć Zapadnih zemalja Rusija sve više napreduje i pod svojom kontrolom drži čak petinu ukrajinske teritorije

Preuzimanje kontrole nad Očeretinom i nastavak napadne operacije u zapadnom i severnom pravcu omogućava ruskim snagama da dođu do pozadine odbrambenih linija koje su ukrajinske oružane snage upravo počele da grade u ovoj oblasti. Glavna opasnost od ovakvog manevra za Oružane snage Ukrajine je u tome što iza njih nema odbrambenih linija, minskih polja itd. Sada postoji opasnost od opkoljavanja velike grupe ukrajinskih vojnika ako se situacija ne popravi.

Najmanje 63 osobe su uhapšene tokom protesta protiv predloga zakona o „stranim agentima“ u Tbilisiju, a šest policajaca je povređeno u sukobima, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije

Ruska vojska je razbila mit o superiornosti američkog naoružanja u svetu, izjavio je predsednik komisije Javne komore Ruske Federacije za suverenitet i kopredsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov. Kirbi je prećutao s razlogom. ‘Atakams’ je nesumnjivo ozbiljno i strašno oružje, ali je naša vojska, uništavanjem američkih raketa i drugih vrsta oružja, razbila mit o superiornosti američkog oružja koje se dobro prodaje širom sveta, rekao je Rogov za Sputnjik, komentarišući ovonedeljno saopštenje ruske vojske da je oboreno šest američkih operativno-taktičkih raketa „atakams“. O ovim ali ostalim globalnopolitičkim temama u večerašnjoj emisji ekatuelnosti govore najeminetniji stručanjcai strategije geopolitike i političke analize. Saša Adamović istoričar, prof dr Miloš Laban i Slobodan Dimitrijević iz Srpsko ruskog pokreta.

U susret Danu pobede devetom maju kada se na Crevenom trgu u Moskvi tradicionalno održava vojna parada i gde su ranijih godina prisustvovali svi svetski lideri, kao i istoriji tog mesta koje je za Rusiju i svet bilo mesto dešavanja najvažnijih događaja koji su uticali kako na samu Rusiju tako i na čitav svet bila je jedna od tema današnje emisije

  • Ja sam poslednji samoupravljač na ovim prostorima i zato bih čestitao praznik rada, rekao je prof dr Miloš Laban. Što se tiče Crvenog trga on je kroz istoriju predstvaljo mnogo. I rusi nisu promenili ime Crveni trg kao ni crvena armija. On je ideološki dobio to ime, oni su zauszeli pravi stav po kome se istorija ne treba odbacivati. Naročito ako ruska federacija predstavlja nastvaka i ne samo veliku silu. I može da zahvali tome ne samo sadašnjem rukovodstvu i potezima koji se čine ne samo u zadnjih više od dvadesetak godina od kada je Vladimir Vadmirović Putin na čelu Ruske federacije već i ranijim godinama i tradicijama. I svi naši gledaoci bi trebali da pogledaju tu paradu devetog maja i to treba pogledati između ostalog ko sedi pored Putina, a to su borci i vremšni ljudi. To je nešto što treba učiti i ne treba gledati te ljude kao teret. Kada imate tu tradiciju i nju trebate primenjivati. 

Laban smatra da Srbija treba da se ugleda na Rusiju i neguje svoju istoriju i nikako je ne odbacuje. Jer Srbi su na ovim prostorima starosedeoci.

Dok se Rusija sprema za velelepnu paradu za ovaj datum u Ukrajini raste i vezuje se određeni strah

 

Ukrajina je zbog napredovanja ruskih snaga naredila u sredu hitnu evakuaciju preostalih stanovnika Novoaleksandrivke.

Linija fronta nalazi se na kilometar od sela koje se nalazi dok ruske trupe već napadaju položaje Oružanih snaga Ukrajine bombama. Portal Strana navodi da je od predratnih 700 stanovnika ostalo svega nekoliko desetina ljudi i da je policija zadužena za evakuaciju.

Ukrajinski Telegram kanal DeepState, podsetimo, potvrdio je dan ranije novo napredovanje ruskih trupa severozapadno od Očeretina i da se približavaju Novoaleksandrivki. DeepState navodi da su Rusi zauzeli sela Keramik i Novokalinovo, međutim, Oružane snage Ukrajine se za sada nisu zvanično oglasile.

Ukrajinske oružane snage izvele su u ranim jutarnjim satima napade dronovima na tri ruska regiona, saopštili su danas ruski zvaničnici. Ruski mediji su preneli da je nakon napada došlo do požara u rafineriji motornog ulja u Rjazanskoj oblasti, prenosi Rojters.

Ruski Telegram kanal Baza, koji je blizak ruskim bezbednosnim službama, potvrdio je da je napad ukrajinskih dronova izazvao požar na rafineriji nafte u Rjazani. Ova rafinerija, koja je u vlasništvu korporacije Rosnjeft, prerađuje oko 5,8 odsto od ukupno prerađene nafte u Rusiji i bila je česta meta ukrajinskih vazdušnih napada, navodi Rojters.

Pavel Malkov, guverner Rjazanske oblasti koja se na severozapadu graniči sa Moskovskom oblašću, rekao je da nema povređenih u napadima dronovima. Guverneri Kurske i Voronežske oblasti na jugozapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom, takođe su prijavili ukrajinske napade dronovima na njihove teritorije, navodeći da nema ni štete ni povređenih.

Pogođen štab ukrajinske vojske u Odesi

„Tokom noći rakete su pale u centar grada. Odeski pokret otpor piše da su odjeknule tri eksplozije, druga veoma snažna u pravcu Kulikovog polja, gde se nalazi ukrajinski štab Jug“, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.

  • Mi smo svesni da se Rusija ovih dana nalazi u specijalnom stanju , nalazimo se samo na nekoliko dana od ponovne zvanične inauguracije Vladimira Putina . Očekuje se da će se desiti ozbiljne promene u samomo političkom vrhu Rusije. data je ozbiljna komnada za masovnu proizvodnju oružja i municije i da se očekuje ozbiljna ofanziva. Veoma ozbiljno se o tome govori i njima je jasno i oni ga sprovode relativno sporo da bi smanjili broj žrtava. Ono što je jasno da Rusija zahvaljujući svojoj diplomatiji pokušava da povede svet u drugom pravcu i ova vojna dešavanja im donose teškoće u svakodnevnom životu ali oni za sada uspešno odolevaju.

Takođe pretpostavlja se da će Ukrajinska vojska napasti krimski most raketama dugog dometa Atakams baš tokom proslave devetog maja odnosno dana pobede. Analitičari veruju da ni jedna raketa ne može nanaeti nekakvu veliku štetu a ponajmanje da preokrenu tok rata.

Svaki od tih tenkova i tog oružja iako je najavljivan kao revolucionaran nije uspeo da načini veleku promenu u sukobu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter