Izvor: HappyBSC
02.08.2022 u 08:00
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbiji trebaju investicije! To je jedino rešenje za nas!

Gost jutarnjeg programa „DOBRO JUTRO SRBIJO“  ministarka rudrstva i energetike Zorana Mihajlović govorila je o potrebi za mirom i stabilnošću u regionu, kao i o energetskoj situaciji u Srbiji, ali i o novim investicijama.

– Nije bilo lako prethode dve i po godine. Znate da je Srbija imala jednu vrstu elektro-energetskog kolapsa. Mislim da je najvažnije za građane to što smo napr zakone koji daju mogužnost ljudima da po prvi stavljaju kao  domažinstva stavljaju solarne panele na svoje krovoe, da mogu zaista da dobiju subvencije države i za panele i za stolariju…Što smo napravili jednu osnovu, bez obzira na mnoge opstrukcije i na probleme, jer Srbija mora da razmišlja o obnovoljivim izvorima energije, da moramo da budemo samodovoljni u proizvodnji bar električne energije, ako već ne možemo gasa i nafte….Što smo napravili osonvu za zelenu tranziciju o kojoj se toliko priča u svetu, ne zato što je to moda, nego zato što moramo da učinimo sve što možemo i sačuvamo koliko možemo da sačuvamo koliko-toliko našu planetu i okolinu. Znaju ljudi po našoj zemlji kako izgledaju reke, kopovi, kakav vazduh nekad udišemo…Moramo da učinimo sve to da bude bude kvalitetnije i bolje. Moramo i da se spremimo za zimu i sve to nas čeka na zimu. To su sve velike stvari koje nisu bile tako lake. Iza kulisa uvek ima mnogo opstrukcija i problema, puno onih koji ne žele da menjaju – istakla je ministarka Mihajlović u jutarnjem programu na HAPPY TV.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– U energetici smo naparvili tu bazu, da svako ko dođe, nema više povratka na staro…Da nema više povratka na to da EPS ima problem, da „Srbijagas“ ima problem, da elektromreža ne ivestira dovoljno itd…Sad moraju da idu velike nove investicije – dodala je Zorana Mihajlović.

Ističe da Srbija mora da bude u mogućnosti da nabavlja gas od još nekoga…

Dodaje i da Srbija vodi razgovore sa Azerbejdžanom, kao i da se spremaju razgovori sa Grčkom oko LNG.

Ministarka navodi da ako Srbija bude završila interkonekciju do sledeće godine da će Srbija moći da dobija gas po povoljnijim cenama.

Naša preduzeća treba da sprovode politiku države, politiku vlade. Ako ona nisu jaka, ond nema ništa od te energetike. Trenutno nije jednostavno u našim energetskim preduzećima. Država je dala mnogo novca, dala je mnogo para za uvoz struje, a tek že davati za uvoz gasa. Tu stvari moraju da se ozbiljnije promene. To nikom neće odgovorati. Svaki put kad hoćemo da napravimo promenu, nailazimo na mnogo problema, ali država mora da bude jaka da to sprovede. Tu su strašni pritisci – dodala je ministarka. 

– Da smo malo bolje upravljali EPS-om, Srbija bi mogla da izvozi struju regionu. Umesto toga mi uvozimo struju – dodaje ministarka Mihajlović.

Dodaje da već sada ima 150 domaćinstava koja su instalirala solarne panele.

Dodaje i da Srbija nema dovoljno uglja i da mora da nađe način kako će biti samodovoljna.

O povećanju cene struje

– Čak i da je povećala više cenu električne energije za domać, Srbija bi imala najnižu cenu u Evropi. Ovo je bio znak da moramo, u svemu ovo što se dešava, da i mi moramo da povećamo cenu. Ako mi mislimo da će te cene da reše nešto u EPS-u – neće. EPS-u trebaju strukturne promene – rekla je Mihajlović.

Potrebno je vreme i odlučna uloga države  da EPS konačno postane naše najbolje preduzeće – dodala je ministarka.

Zorana Mihajlović je rekla da situacija u Evropi i svetu nije laka i da nijednom ministru energetike sada nije lako. 

O povećanju cene gasa od 9 odsto i da li je to dovoljno, ministarka kaže da je to zaista realno. Kaže da postoje faktori koji neminovno utiču na njih zbog čega su to morali da urade.

– Srbiji trebaju nove investicije. To je jedino rešenje za nas – dodala je Zorana Mihajlović.

– Važno je da se u gasnim interkonekcijama povežemo sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Hrvatskom, Bugarskom itd. jer će celom regionu da bude bolje – rekla je ministarka. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter