Izvor: BLIC
08.11.2023 u 20:34
0

BROJ SLUČAJEVA RASTE: Hrvatski ministar zdravlja o trovanju širom zemlje,“Čudno je da su pića različita, iz različitih zemalja“

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš komentarisao je slučajeve trovanja u toj zemlji.

– Ne znamo šta je uzrok slučajeva. Nezgodno je da broj slučajeva raste. Imali smo 14 pregledanih osoba u celoj Hrvatskoj. U KBC Rijeka taj jedan jedini prvi koji ima najteže povrede, KBC Zagreb njih sedam, u Varaždinu jedan, na Merkuru dvoje, u Karlovcu jedan i na KBC Split tri – rekao je on.

NEMA NEDOZVOLJENIH KOLIČINA: Oglasio se hrvatski Inspektorat i otkrio šta je pokazala analiza pića

Dodao je i da četiri osobe imaju dokazane lezije probavne sluznice, ostali nemaju i većina tih bolesnika je otpuštena na kućno lečenje.

– Čudno je i da su pića različita. Pune se u različitim državama. Dosta je toga neobično. Postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali ostavimo to Državnom inspektoratu – poručio je Beroš.

O kakvim opcijama se razmišlja, je li reč o sabotaži, o nekom pojedinačnom činu, spletu okolnosti?

– Ne bih rekao, s obzirom na vrstu oštećenja i rasprostranjenosti i činjenici da je u pitanju isti vlasnik moguće da je do svega došlo usled nekog procesa čišćenja boca koji posledično može izazvati ovo, ali dosta ne bih o ovome sada mogao razgovarati niti je to na meni. Na meni da je pripremimo zdravstveni sistem..

Zašto javnost to ne zna od subote? Zašto se kasnilo?

Na šta smo mogli da upozorimo? Nismo znali što je konzumirano i je li to uzrok. Dva sata nakon saznanja o drugom događaju ja sam bio u KBC Rebro i davao izjavu. Nakon jednog pojedinačnog slučaja nije bilo razloga da obavestimo javnost. Bila je obaveštena policija, DORH, tada se detektovalo – naveo je ministar zdravlja Hrvatske.

A šta je sa slučajem iz maja? Zašto se ništa nije uradilo?

– Ja vam ne mogu komentarisati postupanje drugih državnih tela. Ja vam mogu reći da je KBC Rijeka obavestilo policiju odmah prvi dan..

Jesmo li bili srećni što se u 5 meseci nije ništa dogodilo?

– Mogu reći da, ali ko zna. Ali ja mogu govoriti samo o postupanju unutar zdravstvenog sistema. Mi smo odmah reagovali. Nakon moje spoznaje o drugom događaju ja sam u roku od dva sata bio pred javnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter