Izvor: T PORTAL.HR
08.11.2023 u 20:56
0

IZVOR STAR HILJADAMA GODINA: Odatle potiče mineralna voda Romerkuele

Mineralna voda Romerkuelle se puni u austrijskom selu Edelstal, na severu pokrajine Gradišće. Izvor je poznat još iz vremena Rimskog carstva i njegovo ime na nemačkom znači „rimsko vrelo“. Komercijalna upotreba vode počela je 1925. godine, a 1965. osnovana je kompanija Romerkuelle. 2003. godine kupila ga je američka Koka-Kola

Edelstal se nalazi tik uz granicu sa Slovačkom i ima samo 800 ljudi. Fabrika Coca-Cola HBC Austria nalazi se na samom ulazu u grad i po površini je jednaka celom Edelstalu. O veličini fabrike dovoljno govori podatak da se na njegovom krovu nalazi jedan od najvećih fotonaponskih sistema u Austriji.

Nakon preuzimanja, Coca-Cola je uložila mnogo novca u austrijsku fabriku koja je tokom deset godina proširena i modernizovana. Na kraju, zamenio je bivše fabrike i kompanije u Beču i susednoj Slovačkoj.

Od 2013. godine skoro sva bezalkoholna pića za austrijsko tržište pune se i distribuiraju širom zemlje iz Edelstal-a, koji trenutno ima jedanaest proizvodnih linija. Pored vode Romerkuelle, tamo se proizvode i koka-kola, fanta, sprajt, nestea, kapi i energetska pića.

Na sajtu Coca-Cola se navodi da mineralna voda Romerkuelle sadrži idealan odnos kalcijuma i magnezijuma. Dobija se iz izvora dubokog 250 metara, koji je star između 5000 i 7000 godina.

Romerkuelle voda je postala poznata u Austriji 70-ih godina prošlog veka zahvaljujući sloganu „Romerkuelle osvežava čula“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter