Izvor: Alo
17.05.2024 u 22:39
1

RUSIJA ZAPRETILA UZVRAĆANJEM AKO UKRAJINSKE SNAGE UPOTREBE ZAPADNO ORUŽJE ZA NAPAD: Tenzija raste!

NATO je povukao dve crvene linije čije bi prelaženje moglo da dovede do odluke da se vojska pošalje u sukob, piše hrvatski medij

Ohrabrena novom tranšom oružja sa Zapada, Ukrajina je poslednjih nedelja pojačala napade na poluostrvo Krim, ciljajući Crnomosku flotu, ključnu infrastrukturu, vazdušne baze, komandne centre i glavne puteve.

Rusija je zapretila da će uzvratiti ako ukrajinske snage upotrebe zapadno oružje za napad na ciljeve unutar Rusije. Tenzije su dostigle novi nivo kada je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio vojne vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem u blizini ukrajinske granice.

Prijetnje upotrebom nuklearnog oružja nadvile su se nad Evropu poput crnog oblaka od početka sukoba u Ukrajini pre dve godine. Francuska, Nemačka i SAD dugo su upozoravale Ukrajinu da bi ponovno zauzimanje Krima moglo da izazove nuklearni napad i pozvale su na brzi prekid sukoba bez globalnih posledica, piše hrvatski „Jutarnji“ i dodaje:

– Ali nedavne izjave Emanuela Makrona da Kijev mora da povrati kontrolu nad okupiranim poluostrvom kako bi okončao sukob i da bi mogao da pošalje trupe u Ukrajinu, kao i izjave Pentagona da Kijev sada može da koristi novoisporučenu raketu dugog dometa ATACMS sistema za efikasnije gađanje ruskih snaga, pokazuju da je Zapad sve ujedinjeniji po pitanju Krima. I Kremlj i saveznici Ukrajine vide Krim kao ključnu prednost u pregovorima.

Krim je geostrateška prednost

Krim ima poseban značaj u istoriji Rusije, posebno luka Sevastopolj, koja je više od 200 godina bila dom Crnomorske flote i koja Rusiji pruža geostratešku prednost. Zauzimanje Krima 2014. godine trebalo je da utvrdi poziciju Rusije u postsovjetskom svetu i obim njene vojne moći. Krim je za Putina više od simbola. Poluostrvo je od velike strateške vrednosti za svaku državu koja ga poseduje. Putinovo zauzimanje Krima omogućilo je pomorsku blokadu luke i ogroman ekonomski udarac Ukrajini.

Stotine dronova, koje su poslednjih dana napale Sevastopolj i obližnju Balaklavu, izazivajući probleme poput nestanka struje i požara, mogle bi da navedu Putina na žestoku osvetu.

OVI PROBLEMI BRINU TRAMPA! Opasnost se nadvila nad SAD

„Rusija će uzvratiti“

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da će Rusija uzvratiti snažnijim oružjem ako ukrajinske snage upotrebe zapadno oružje za napad na rusku teritoriju. Amrički Institut za ratna istraživanja ističe da je reč o praznim pretnjama jer ukrajinske snage „zapadnim oružjem redovno napadaju okupirane ukrajinske teritorije, poput Krima i regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona.“

Takve operacije se smatraju odbrambenim naporima jer su ove teritorije ilegalno pripojene Rusiji, piše hrvatski mediji i dodaje:

– Nedavne izjave ruskih i zapadnih lidera o aktuelnim dešavanjima na Krimu pokazuju da je sada u toku „kukavičija igra“. Obe strane testiraju granice koliko daleko mogu da odu pre nego što druga strana učini nešto što bi nepovratno eskaliralo situaciju, kao što je upotreba nuklearnog oružja ili odustajanje od svojih napora.

Dve NATO crvene linije

NATO je na nedavnom sastanku podvukao dve crvene linije čije bi prelaženje moglo dovesti do potencijalne odluke da svoju vojsku pošalje u sukob u Ukrajinu, a one uključuju probijanje odbrambene linije Ukrajine i uključivanje Belorusije u sukob, tj. , vojne provokacije i napad na treće zemlje kao što su Moldavija, Poljska ili baltičke države, piše Jutarnji.hr.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “RUSIJA ZAPRETILA UZVRAĆANJEM AKO UKRAJINSKE SNAGE UPOTREBE ZAPADNO ORUŽJE ZA NAPAD: Tenzija raste!”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter