Izvor: Tanjug
27.10.2022 u 16:34
0

Emanuel Žiofre o zemljama Zapadnog Balkana: „Mi ih vidimo kao buduće članice i zbog toga pokušavamo da region uključimo u neke od najznačajnijih inicijativa koje smo pokrenuli!“

Zemlje Zapadnog Balkana vidimo kao najbliže partnere i buduće članice Evropske unije, izjavio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

Žiofre je rekao i da je politika proširenja EU, više nego ikada, strateško ulaganje u dugoročnu bezbednost, stabilnost i napredak evropskog kontinenta, zbog čega smatra da zemlje regiona treba da iskoriste trenutak i napreduju na evropskom putu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

“Mi ih vidimo kao buduće članice i zbog toga pokušavamo da region uključimo u neke od najznačajnijih inicijativa koje smo pokrenuli, poput zelene agende i platforme za zajedničku nabavku gasa”, rekao je Žiofre, koji je učestovovao na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji, a saopštila Delegacija EU u Srbiji.

Dodao je da se od zemalja regiona očekuje da još snažnije i brže pristupe reformama i usklade se sa evropskim pravilima i praksama.

Naveo je i da ohrabruje to što, uprkos svim izazovima, podaci pokazuju da EU ove godine beleži najveći nivo podrške i poverenja među svojim građanima još od 2009. godine.

STANO IZ BRISELA PORUČIO: „Od nove Vlade Srbije očekuje se da uskladi spoljnu politiku sa EU“

Prema njegovim rečima, ruska agresija na Ukrajinu je i napad na demokratske principe i sistem vrednosti, koji se moraju zaštiti i očuvati, jedinstveno i odlučno.

Žiofre je rekao da se Zajednička bezbednosna i odbrambena politika EU više razvila u prethodnih nekoliko meseci, od početka ruske agresije na Ukrajinu, nego u prethodne dve decenije.

Dodao je i da je EU iz poslednjih nekoliko kriza – Bregzita, kovid pandemije i rata u Ukrajini – izašla povezanija i ujedinjenija, ali i da Unija mora, istovremeno, da ojača svoje interne mehanizme zaštite demokratskih tekovina.

Podsetio je da je u septembru Evropska komisija predstavila Akt o slobodama medija, da će sledeće godine predložiti mere za efikasniju borbu protiv korupcije, te da će se nastaviti sa insistiranjem na nezavisnosti pravosuđa, kroz mehanizam budžetskog uslovljavanja, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter