Izvor: TANJUG
27.10.2022 u 16:49
0

MILO ĐUKANOVIĆ U VARŠAVI: „Zapadni Balkan ne treba prepuštati uticaju antievropskih politika“

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović razgovarao je danas u Varšavi sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o agresiji Rusije na Ukrajinu sa refleksijom bezbednosti na Evropu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Ðukanović je rekao da Zapadni Balkan ne treba prepuštati uticaju antievropskih politika jer je to, kako je ocenio, devastacija Evrope, a ne samo Zapadnog Balkana.

-Pravo koje smo tražili za sebe podrazumevamo za sve druge države – da obnovimo nezavisnost i odaberemo svoj put u budućnost – evropski i evroatlanski. Zato EU treba da bude aktivnija u našem regionu, ali i NATO- rekao je Ðukanović tokom drugog susreta za manje od godinu dana sa predsednikom Poljske.

Ðukanović je rekao da „ovo nije samo agresija na Ukrajinu nego na evropske vrednosti i jedinstvo“.

Refleksija te krize na Zapadni Balkan su, kaže, veoma vidljive i štetne.

-Vidimo da je Zapadni Balkan u lošijem stanju nego što je bio pre nekoliko godina. Pokolebana je javnost našeg regiona u pogledu realnosti dogledne evropske perspektive zbog s jedne strane izostanka politike EU a sa druge strane zbog ruske destruktivne politike- rekao je Ðukanović.

Istakao je da podstiču EU i NATO da očuvaju region Zapadnog Balkana u sferi i u okviru evropskih i evroatalnskih vrednosti.

Rusija, kaže, želi da prigrabi pravo odlučivanja u ime drugih država.

-Pokušala je to u ime Crne Gore naročito 2016.. i sada to traje. Evropa je sada na ispitu. Ili ćemo zaustaviti agresora ili ćemo nakon toga politički i pravno kazniti agresora- rekao je Ðukanović.

Poljskog kolegu je, kaže, zamolio za nastavak saradnje regionalnih inicijativa i da Crna Gora bude zemlja posmatrač u inicijativi tri mora jer bi joj to bilo vrlo dragoceno.

Duda je rekao da je glavna tema razgovora sa predsednikom Crne Gore bila situacija na međunarodnom polju, te da je crnogorskom kolegi predstavio situaciju o ruskoj agresiji na Ukrajinu i kako, kako je rekao, mi, kao susedi, gledamo na to.

-Pitao sam Ðukanovića kako vidi situaciju u svom regionu, na Balkanu i kako gleda na problem na Kosovu, Srbiji i susednim zemljama. Sva ta važna pitanja za nas bitna su i za Crnu Goru. Demokratski svet i mi kao zemlje NATO-a treba da pozdravimo Ukrajinu i tako izbacimo agresora. Crna Gora treba podršku i pomoć kako bi se očuvao mir na Balkanu i u regionu- rekao je Duda.

Sa predsednikom Ðukanovićem je, dodaje, razgovarao i o vojnoj i energetskoj bezbednosti.

-Rusija se mora primorati da poštuje međunarodne propise i prestane sa agresivnim aktivnostima u vidu monopolizacije energetskog tržišta. Rusija danas nije nikakav partner i nećemo preuzimati nikakve partnerske odnose sa Rusijom- kazao je, između ostalog, Duda na konferenciji za novinare sa koje je video objavljen na zvaničnoj stranici predsednika Crne Gore.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter