Izvor: alo
17.09.2024 u 16:25
0

HRVATI SU TOTALNO IZBEZUMLJENI: „Jeste li videli koliko ima mrtvih?“

Veliki broj mrtvih ptica zabrinuo je brojne Hrvate, na ulicama Zagreba i drugih gradova primećeni uginuli golubovi, vrane, ali i lastavice.

„Šta se događa s pticama u Zagrebu, jeste li i vi primetili koliko ih ima mrtvih?“,pitanje je koje se ovih dana često čuje u glavnom gradu Hrvatske.

 

Medijima su prijavljeni brojni slučajevi, jedan od njih dogodio se u Jagićevoj ulici, gde je čovek video dve uginule ptice, goluba i vranu. Kako je opisao, ležale su na ulici, bez vidljivih povreda

Slično je i u drugim delovima Hrvatske, ali gde su primećene mrtve lastavice.

S obzirom na to da je pre dva dana objavljena vest o stradanju ptica u Poljskoj, a najviše u Austriji gde je zabeležen pomor hiljade lastavica i čiopa zbog hladnoće, odnosno neprestane kiše i teških uslova (nedostaje im hrane jer ni mnogi insekti ne lete), oglasilo se iz hrvatskog udruženja „Biom“, koji su potvrdili da i njih zovu zabrinuti građani, najviše zbog lastavica.

„Reč je o tome da su nagla promena vremena i velike kiše naročito loše za mlade ptice, rođene ove godine, koje su donedavno živele u vrlo suvim uslovima. Sve ovo ih je zateklo nespremne, ne mogu da se prilagode novoj situaciji, koja je vrlo izazovna. Nisu se sklonile na vreme, prehladile su i otežano pronalaze hranu. Kiša je, inače pticama, problematična, gube na termoregulaciji i ne mogu da lete nego čekaju da prestane da pada“, rekla je ornitologinja iz Bioma Iva Šoštarić.

Kako je istaklam građani ih zovu za savete, ali i da pitaju ko prima ove životinje, ali kako oni nisu azil, mogu samo da im preporuče da zovu azile i Veterinu u Zagrebu.

„Kod nas nije pomor ptica kao u Austriji, ali ipak mnogo stradaju“, procenila je Šoštarić, a njen kolega Dubravko Dender dodao je da su lastavice (piljci i bregunice) deo jedne od najprepoznatljivijih porodica ptica iz reda pevačica.

„Ptice iz ove porodice prilagođene su životu u vazduhu jer se hrane letećim insektima, ali i drugim sitnim beskičmenjacima koji se zateknu u vazduhu. Ovakav način života i potpuna zavisnost od letećih insekata čine ih jako osetljivim na nagla i višednevna zahlađenja. Takva se situacija upravo ovih dana događa u velikom delu Evrope. Posebno je za ptice situacija teška kada ih ovakva zahlađenja ulove u selidbi, što je slučaj za mnoge od njih“, rekao je Dender.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter