Izvor: Kurir
07.09.2024 u 16:38
0

JASENOVAC JE PROSTOR NAJVEĆE GOLGOTE SRPSKOG NARODA: Održan pomen povodom Svetih novomučenika jasenovačkih

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Jasenovcu, povodom sećanja na Svete novomučenike jasenovačke, da svi znaju o kakvom stradanju je reč i da je u tom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u njegovoj istoriji.

ZAPALIO DVE KUĆE PA RANIO POLICAJCA KOJI GA JE HAPSIO: Osumnjičenog je nakon incidenta upucao drugi policajac

U spomen na stradale u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu održani su liturgija i pomen.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi znaju o kakvom stradanju je reč i da je u tom logoru u Drugom svetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

“To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Jasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava“, rekao je Dodik.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić istakao je da je Jasenovac prostor najveće Golgote srpskog naroda u čitavoj njegovoj istoriji.

„Istovremeno, Jasenovac je i mesto pobede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom, jer je srpski narod, uprkos bezmernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobednik“, rekao je Ristić.

Ministar je dodao da je Jasenovac i mesto koje nadilazi svaki ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na tom mestu strašno postradao, ali je nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Pomen su služili episkop pakračko-slavonski Jovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin.

Garavice – godišnjica ustaškog zločina nad 12.000 Srba

U Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, obeležene su 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj dece.

Služen je parastos i položeni su venci i cveće na spomenik.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske rekao je da Srbi pamte svoje žrtve, a poštuju i tuđe, te da nikada neće skrnaviti spomen-obeležja na stratištima na području Srpske, niti Federacije BiH.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar