Izvor: TANJUG
31.05.2024 u 21:50
1

MOGU LI DO DOGOVORA: Siljanovska ima plan da dijalogom sa Grčkom reši problem imena države

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da ima plan da ubedi Grčku da, osim ustavnog naziva, država može da se koristi samo Makedonija.

„U planu je izgradnja dobrosusedskih odnosa. Plan nudi poštovanje i zahteva poštovanje. I mislim da u politici treba tražiti umetnost mogućeg, to ćemo uskoro. Moja prva izjava je bila da neću ići po svetu, da želim da upoznam komšije i mislim da ću to ostvariti. Naravno da je potrebno sa svima oko vas da pričate i mi nemamo drugog izbora nego da razgovaramo“, rekla je Siljanovska Davkova.

Dijalog je, ističe, zdrava stvar i ako nema međusobnog uvažavanja, nema ni rezultata.

 

„Politika zahteva dijalog i ja sam spremna na to da bismo prevazišli probleme“, rekla je ona, preneli su skopski mediji.

Siljakovska Davkova je rekla da ne očekuje da će Grčka odmah pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog nepoštovanja Prespanskog sporazuma, nakon što su takve objave pojavile u grčkim medijima.

„U Prespanskom sporazumu postoji gradacija. Prvo se to ukazuje, diskutuje, pitanje se upućuje UN-u, a onda ide na sud. Presude suda treba da budu validne erga omnes, ali to se u našem slučaju nije dogodilo“, rekla je Siljanovska Davkova, koja je tokom polaganja Zakletve državu nazvala starim imenom – Makedonija, što je naljutilo zvaničnu Atinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MOGU LI DO DOGOVORA: Siljanovska ima plan da dijalogom sa Grčkom reši problem imena države”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter