Izvor: INFORMER
31.05.2024 u 21:30
1

PROBLEMI OKO REZOLUCIJE O JASENOVCU : Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS „ražalovanog“ Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

Hrvatski šef diplomatije Grlić Radman je zapretio Podgorici zaustavljanjem evropskog puta, ukoliko se u Skupštini usvoji Rezolucija o genocidu u Jasenovcu.

– Usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutarpolitička nadmetanja u Crnoj Gori, negativno će se odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna pitanja – rekao je Grlić Radman.

Nakon inicijalnog udarca koji je izveo Grlić Radman, Zagreb je udario na crnogorske vlasti preko hrvatskih političara i medija. Dugogodišnji HDZ evroparlamentarc Tomislav Sokol zabrinuto je konstatovao pazi sad „da Srbija ima sve jači uticaj u Crnoj Gori i da Hrvatska zbog toga mora jačati svoju vojsku“.

Iz ovoga bi se mogao izvući zaključak da hrvatska vojska vodi računa o bezbjednosti Crne Gore, što u neku ruku ima smisla, jer je zvanična Podgorica ulaskom u NATO brigu o svojoj sigurnosti prepustila drugim članicama, pa samim tim i Hrvatskoj.

Sokol je istakao da Beograd kroz medije i političke partije širi hibridno delovanje po Crnoj Gori i tako destabilizuje region. Da sve bude još strašnije i zvanični Zagreb na Crnu Goru gleda kao na svoju interesnu sferu, iako je broj Hrvata u Crnoj Gori brojčano zanemarljiv, u odnosu na Srbe koji čine više od trećinu populacije.

Ali, to nije kraj bahatosti Zagreba. Za to se pobrinuo „Jutarnji list“ koji tvrdi kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko svojih „podanika“ Andrije Mandića i Milana Kneževića sprovodi operaciju hapšenja Mila Đukanovića čime bi Beograd krunisao osvajanje Crne Gore.

I na kraju kao „šlag na tortu“ javlja se i DPS, koji je i dalje pod čvrstom kontrolom Mila Đukanovića. Nova Milova perjanica Ivan Vuković poručuje kako Vlada CG mora povući iz skupštinske procedure predlog Rezolucije o Jasenovcu jer će isprovocirati oštru reakciju Hrvatske i stopirati put Crne Gore ka EU.

– Zbog trulih političkih kompromisa kojim premijer Milojko Spajić pokušava da pacifikuje partnere – lidere koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andriju Mandića i Milana Kneževića.  Jasno je da ovo služi tome da se namiruju računi unutar vladajuće koalicije, a na štetu državnih interesa i evropske perspektive Crne Gore, tj. služi tome da Spajić i Pokret Evropa sad sačuvaju političku podršku da ostanu na vlasti u Crnoj Gori. Služi tome da eksponenti zvanične politike u Beogradu, unutar vladajuće većine, opravdaju to što i dalje podržavaju Vladu Crne Gore – rekao je Vuković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PROBLEMI OKO REZOLUCIJE O JASENOVCU : Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović”

  1. Šta je tu čudno…Srbija treba da slavi taj dan kada su Srbi izjednačeni sa Nemcima, Hrvatima, Amerikancima i to sa samo 8 hiljada žrtava…

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter