Izvor: Mitropolija.com
09.06.2020 u 16:17
0

NAJSTARIJI PARTIZAN I KOMUNISTA U CRNOJ GORI: Imam 100 godina, da mogu išao bih UZ NAROD NA LITIJE!

Danilo Miljanić rođen je 1920. godine u Banjanima. Podoficirsku školu završio je u Bileći, učesnik je Narodnooslobodilačkog rata tokom kojeg je bio odlikovan medaljom za hrabrost. Diplomirao je u Zagrebu na Visokoj privrednoj školi i objavio nekoliko stručnih radova iz oblasti ekonomije. Radio je u Elektroprivredi Crne Gore, u Kombinatu aluminijuma na odgovornim poslovima. Vremenom je postao hroničar svog bratstva i kraja, pa je sa tim u vezi, objavio i nekoliko knjiga. Prošle godine objavio je knjigu “Mojih sto godina”, proslavio 70 godina braka sa suprugom Stojankom, a od svoje partije dobio je plaketu “Najstariji komunista u Crnoj Gori”.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

OPET NOVI GRAD I GRMLJAVINE Upozorenje meterologa: Čeka nas još jedan OLUJNI DAN! (VIDEO)

NOVI SKANDAL U CRNOJ GORI!POLICAJAC PSUJE I OTIMA SRPSKU ZASTAVU (VIDEO)

NOVI SLUČAJ KORONE U OSNOVNOJ ŠKOLI! Nastavnik zaražen, obustavljena pripremna nastava! (FOTO)

CRNOGORCI TVRDE DA NEMAJU KORONU A virus u dom na Karaburmi doneo CRNOGORSKI STUDENT!

– I ja bih išao na litije. I bio sa narodom, sa omladinom i fizičkim prisustvom dao podršku odbrani svetinja, da sam u mogućnosti – kaže stogodišnji Danilo Miljanić iz Nikšića, najstariji komunista u Crnoj Gori.

– I dalje sam komunista. Još uvek redovno plaćam i članarinu svojoj partiji ali se posete crkvama i svog pravoslavnog imena nikada nisam odrekao. Sem toga, posećivao sam i džamije i katedrale. Uvažavam sve vere.

On kaže da se za vreme komunizma u mnogim segmentima života živelo bolje i bezbednije, ali je, kako kaže, bilo i grešaka

– Bilo je negativnog odnosa određenih komunista prema Crkvi ali lično nisam bio za to, niti deo toga. Crkva i tradicija treba da se poštuju – kaže Danilo.

O aktuelnoj situaciji koja je rezultat usvajanja spornog zakona, on smatra da nije dobra, a za namere vlasti u odnosu na SPC i crkvenu imovinu, kaže da to nije način na koji se stvari mogu valjano regulisati.

– Prvo, to su stare crkve i manastiri, ne mogu ih prisvajati oni koji ih nisu ni podizali. Recimo, manastir Morača sagrađen je 1252. godine. Nemanjići taj manastir nisu oteli nego podigli i sagradili. A drugo, svi smo u ove crkve i manastire ulazili. Mnogi su se u ovoj Crkvi i krstili, a sada izmišljaju drugu crkvu. Crkva je jedna za sve – konstatuje on.

 

Podrška plemeniku iz Banjana – vladici Joanikiju

Povodom pritvaranja vladike Joanikija i ostalih sveštenika, Danilo kaže da je to nedopustivo i da pruža punu podršku svom plemeniku iz Banjana. On i njegov rođeni brat Vojislav Miljanić, doktor istorijskih nauka, razgovarali su jednom prilikom sa vladikom Joanikijem.

– Ispričao sam mu tada, da sam inicirao obnavljanje jedne crkvice u mom selu -Muževicama, koju su podigli preci Petrovića Njegoša. Razgovarali smo i o istoriji Banjana i čitavog područja. On je jedan veoma fin čovjek.

Danilo smatra da je sa vladikom bilo dovoljno razgovarati a ne hapsiti ga. Posebno ga je, kako kaže, neprijatno iznenadilo to što je tužilac, koji mu je odredio pritvor, porijeklom iz Rudina.

– Banjani i Rudine se nikada nisu razdvajali. Iako postoji granica, doživljavali su se i držali kao jedno pleme. U čast toga imamo i zajedničko udruženje “Banjana i Rudina – Vladika Sava Kosanović”. To udruženje izdaje letopis Banjana i Rudina koji izlazi jednom godišnje – podseća on, a pomenutom letopisu daje pisani doprinos svake godine.

– Joanikije je zaslužio dostojanstveniji odnos u svakom slučaju. Njegovo hapšenje je sramno i nedopustivo. Pružam punu podršku čestitom vladici – kategoričan je stogodišnji Miljanić.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

OPET NOVI GRAD I GRMLJAVINE Upozorenje meterologa: Čeka nas još jedan OLUJNI DAN! (VIDEO)

NOVI SKANDAL U CRNOJ GORI!POLICAJAC PSUJE I OTIMA SRPSKU ZASTAVU (VIDEO)

NOVI SLUČAJ KORONE U OSNOVNOJ ŠKOLI! Nastavnik zaražen, obustavljena pripremna nastava! (FOTO)

CRNOGORCI TVRDE DA NEMAJU KORONU A virus u dom na Karaburmi doneo CRNOGORSKI STUDENT!

Svemu rečenome podrškom se pridružila i baka Stojanka, Danilova supruga sa kojom je 70 godina u braku i sa kojom ima troje dece, te veliki broj unučadi, kao i praunučadi.

– Oboje podržavamo vladiku Joanikija. Od malena sam vaspitavana da se Crkva poštuje. I lično delim vrednosti koje Crkva baštini, posebno pomoć nemoćnima i podrška siromašnima – kaže Stojanka, koja je redovan donator crkvi u svom kraju Štedimu.

To ne smatra nekim posebno velikim delom, već sastavnim delom svog vaspitanja.

– Nikada protiv Crkve. Tuđe se poštuje, a od svoga Sunce greje. Tako su moji učili mene i to sam ja prenela na svoju decu – zaključuje ona.

 

A da vrijednosti o kojima govore ovo dvoje svjedoka vremena, traju i žive kroz generacije, slikovito opisuje i činjenica, da njihov trogodišnji praunuk, kada god vidi litije, izlazi na balkon i oduševljeno pjeva: “Ne damo svetinje!”

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter