Izvor: blic.rs
07.01.2020 u 23:14
0

NOVI HRVATSKI PREDSEDNIK U PRVOM OBRAĆANJU: Zvali su me mnogi lideri

U prvom obraćanju medijima nakon izbora, novi hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da se čuo sa premijerom Andrejem Plenkovićem i aktuelnom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a razgovarao je, kaže, i s drugim evropskim i svetskim čelnicima.

Rekao je da ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije zvao, ali da, kako je rekao, to nema veze.

– Radićemo posao, radi se o odnosima država – rekao je Milanović.

– Juče sam razgovarao s ljudima iz regiona, zvao me i Erdogan, pola sata smo razgovarali. Imaću neke svoje inicijative ali ću se konsultovati s vladom prethodno i neću ih zaskakati. Bio sam i s te strane tako da znam kako izgleda kad neko igra prljavo – rekao je Milanović.

Na pitanje o čemu je s Plenkovićem razgovarao, rekao je – o državi.

– Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam šta to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo šta to znači – rekao je Milanović novinarima, koji su ga sačekali ispred njegovog stana.

A na pitanje da li bi podržao nastavak diplomatske karijere Kolinde Grabar-Kitarović odgovorio je potvrdno.

–  Da. hoću. Nije odgovorna za krivična dela, bila je hrvatska predsednica i to je to,  kaže Milanović.

Dodao je, međutim, da ne planira da, poput svoje prethodnice, izmešta Kabinet po Hrvatskoj, a na Pantovčaku će ostati jer nije moguće preseliti Ured predsednika.

– Neću izmeštati Kancelariju, to je stvar ukusa – rekao je Milanović.

Novinari su ga pitali i da li će vratiti Titovu bistu na Pantovčak, a on je odgovorio da je to pitanje o kojem ne razmišlja.

– Pantovčak nije muzej. Ne razmišljam o tome. Bilo je četiri predsednika pre mene, ovo ranije, možemo ići do kralja Tomislava… – rekao je Milanović.

Kada je reč o njegovim budućim savetnicima, Milanović kaže da će se truditi da budu najbolji, a osvrnuo se i na bivšeg direktora tajne službe (SOA) Dragana Lozančića.

– Moje mišljenje je poznato. On je aktivan u međunarodnim institutima. Ima visoku reputaciju. Pitanje je isplati li se to njemu. Nisam smeo ranije da razgovaram sa njim, ne bi bilo fer – rekao je.

Nije još siguran kog datuma će biti upriličena njegova inauguracija, a do sada je vreme proveo, kaže, razgovarajući sa ljudima.

– Moj tim, mala četa, brine o svim koracima pre inauguracije, zato je sve dosad funkcionisalo dobro – kazao je.

Osvrnuo se i na puno manje glasova za njega u BiH.

– Pa kad bih ja to uzimao lično, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac, taj posao raditi srčano – naveo je Milanović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter