Izvor: N1
23.05.2024 u 07:51
0

OČEKUJTE NARODNE NEMIRE: Protest zbog Rezolucije o Srebrenici u Podgorici

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici je održan protest na kojem su se okupili građani zbog nezadovoljstva najavom izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o Srebrenici. Organizatori skupa najavili su okupljanje i sutra od 16 časova kako bi čekali izglasavanje rezolucije, prenose Vijesti.

Okupljeni su nosili zastave Republike Srbije, Rusije, crveno-plavo-bele trobojke bez grba, crkvene zastave sa četiri ocila kao i trobojke sa grbom Petrovića koje su se koristile u vreme Kraljevine Crne Gore.

Kako pišu podgorički mediji , okupljeni su skandirali „izdaja, izdaja“.

Na skupu se obratila Lidija Maraš.

„Okupili smo se povodom sramne rezolucije koja želi da nas označi genocidnim. Budimo dostojni potomci da bi bili dostojni preci“, kazala je ona.

Zdravko Nišavić je istakao da ako Crna Gora bude glasala za rezoluciju, sutra će se okupiti u još većem broju.

„Mi nismo genocidan narod, niti narod koji je nekom učinio nažao“, istakao je Nišavić.

On je, između ostalog, naveo da ova rezolucija „provocira nove sukobe i nezadovoljstva na Balkanu“.

Kako je naveo okupili su se da bi pomogli onima „koje su doveli na vlast“.

On je takođe kazao da je „postojanje genocida potvrdio sud koji je uništio dokaze o trgovini organa srpskih civila“.

„Cilj rezolucije je da se za ratna razaranja okrivi samo jedan narod“, kazao je Nišavić i dodao da će, ukoliko se ona usvoji, tražiti i da se usvoji rezolucija o genocidima nad srpskim narodom u Hrvatskoj, BiH, Kosovu.

„Spajić ušao u Đukanovićeve čizme“

Sara Raičević je izvela pesmu „Vila sa Košara“ i izrecitovala „Krvavu bajku“ Desanke Maksimović.

Novica Đurović je premijeru Milojku Spajiću poručio da je „došao niotkuda“ na talasu borbe protiv Mila Đukanovića, a sada „ušao u njegove čizme“.

„Đukanoviću je za Crnu Goru bilo dobro ono što je za njega dobro“, kazao je on i dodao da je sa Spajićem „ista situacija“.

Kako je istakao kreatori ovoga su zapadne zemlje, a da je Spajića „srpski narod doveo na vlast“.

„Izneveri njih, kao što si i nas. Mi smo navikli da danas pričaš jedno, a sutra drugo. Navikni i njih“, rekao je Đurović.

On je Spajiću poručio da „rezolucija može proći i bez glasa Crne Gore“, ali da ako Crna Gora glasa za nju „očekuje narod na svakom koraku države“.

„Slediti Amfilohijev put“

Milutin Mirjačić, direktor Osnovne škole „Bajo Pivljanin“ u Nikšiću je rekao da je došao da se obrati „predsednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje“.

„Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više“, kazao je Mirjačić.

On je istakao da su im „mnogi Srbi dali glasove da ne bi došlo do krvoprolića u Crnoj Gori“.

Okupljeni su skandirali „ostavke“.

„Ja ne prihvatam ni individualnu krivicu. Niko nije odgovarao za ubistva Srba“, rekao je on i dodao da vlast u Crnoj Gori ne sluša glas „crkve, mitropolita, naroda“.

Mirjačić je podsetio na litije koje je predvodio pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i istakao da „samo treba da slede njegov put“.

„Nije rešenje rušenje, nisu rešenje blokade, ali možda ćemo biti primorani na to“, istakao je Mirjačić i kazao da poziva sve one koji su učestvovali na litijama da im se pridruže.

On je istakao da je naklonjen Rusiji i istoku.

„Jakov Milatović je došao iz inostranstva i rekao da je došao da pomogne srpskom narodu. Vidim kako mu pomaže. Svako ko radi za strane službe, treba da odgovara pred svojim narodom“, istakao je Mirjačić.

Okupljeni su skandirali „Rusija, Rusija“.

Na spominjanje predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, okupljeni su skandirali „izdaja, izdaja“.

Petar Vuković izrecitovao je pesmu „Srpski narod nije genocidan“.

„Neka živi Republika Srpska, neka živi vaskoliki, mnogo stradali rod srpski“, kazao je Vuković.

Organizatori su pozvali okupljene da se sutra okupe na istom mestu u 16 časova gde će se čekati izglasavanje rezolucije.

Skupu su prisustvovali i poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, kao i nosilac liste „Budva naš grad“ na lokalnim izborima u Budvi Nikola Jovanović.

Na skupu je bio prisutan veliki broj policajaca sa opremom za razbijanje protesta, prenose Vijesti.

Iz Uprave policije su ranije danas kazali da okupljanje nije prijavljeno.

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“, Srpski kulturni klub „Sveti Sava“, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO „Herceg“ – Pljevlja, NVO „Srpska nit“, NVO „Božuri“, NVO „Stupovi“, NVO „Miholjski zbor“, NVO „Serdar“ i Noćni vukovi.

„Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod“, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da „podnošenjem predloga rezolucije o Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe“.

„Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović, a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu“, rekli su organizatori skupa.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Kako su istakli, shodno proceni rukovodioca obezbeđenja od 18 časova sledeće ulice će biti zatvorene za saobraćaj: od Bulevara Stanka Dragojevića do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i od zgrade Stare Vlade Crne Gore do starog grafičkog.

„Imajući u vidu da se radi o protestu i pozivu na okupljanje koji se organizuje suprotno odredbama Zakona o javnim okupljanjima i priredbama, pozivamo građane da svojim ponašanjem i postupcima doprinesu očuvanju stabilnog reda i mira prilikom održavanja istog. Pripadnici Uprave policije će preduzeti sve zakonom propisane mere i radnje u cilju sprečavanja vršenja krivičnih dela i prekršaja, te obezbeđenja stabilnog javnog reda i mira, kao i lične i imovinske sigurnosti svih građana“, piše u saopštenju UP.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter