Izvor: Tanjug
23.10.2023 u 20:55
0

OPASNOST POSTOJI: BiH nije interesantna za teorizam, ali izvođaci radova mogu biti iz BiH

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da se teroristički napadi dešavaju tamo gde postoji interes i da u tom kontekstu BiH nije interesantna, te da je meta Evropa, ali da „izvođači radova“ mogu biti iz BiH.

„Stvarna pretnja po BiH je mala, ali pretnja prema Evropi je velika. U svakom slučaju, podizanje stepena bezbednosti u BiH je opravdano kako bi pratili kretanje onih koji su u bezbednosnim evidencijama zavedeni kao pretnja po osnovu terorizma“, rekao je Galijašević u izjavi za Srnu, komentarišući posledice sukoba na Bliskom istoku.

TRAŽE NEISPLAĆENE DOHOTKE: Bivši zaposleni u NATO i EUFOR protestuju zbog neisplaćenih nadoknada

On je podsetio da je palestinsko pitanje uvek bilo generator muslimanskog nezadovoljstva, kao i radikalizacije muslimana. „Sve ovo što se sada dešava – od razbijanja ambasada, protesta, pokazuju da se islamski svet radikalizuje u otporu Zapadu. Ovo čemu svedočimo je zapravo duboka konfrontacija Zapada i islama i nju ništa više ne može sprečiti“, naglasio je Galijašević. Ukazao je i na činjenicu da su arapski lideri prilično uplašeni čim su imali hrabrosti da otkažu sastanke sa predstavnicima američke Vlade.

“ To znači da je tim političkim kukavicama sada u stvari veći strah od unutraših nemira i od njihovih podanika, nego od Amerike, Nemačke, Engleske“, rekao je Galijašević. Istakao je da iza terorističke organizacije Hamas stoji organizacija Muslimanska braća, što može da stvori problem za BiH.

„To bratstvo u BiH deluje jako dugo, ima snažnu organizacionu strukturu i učestvuje u mnogim akcijama usmeravanja radikala, slanja na razna ratišta u džihad. Mladi muslimani vladaju BiH poslednjih 30 godina i njihov rad treba zabraniti“, pozorio je Galijašević. Komentarišući jučerašnji skup podrške Palestinskoj upravi koji je održan u Sarajevu, u organizaciji Palestinske zajednice u BiH, Galijašević je ukazao da je bilo uočljivo da skupu nisu prisustvovali lokalni političari, ni predstavnici političkih stranaka.

„Nakon skupa oglasila se gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić i govorila o sukobu, a vidljivo je potpuno izbegavanje da se govori o povodu, a povod je teroristički napad Hamasa, način na koji je počinio brutalne ratne zločine koje Palestincima otežavaju situaciju i ometaju mirovni proces“, naveo je Galijašević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter