Izvor: Objektiv.rs
05.04.2022 u 20:00
0

Otkriveno šta se desilo na NEBU iznad Hrvatske: Rešena je MISTERIJA o kojoj bruje mediji

Pre nekoliko dana na nebu iznad hrvatskog grada Koprivnica snimljen je neobični objekt, a Astronomsko društvo iz ovog mesta u nedelju je na svom sajtu objasnilo o čemu je reč.

Autor snimka je opisao da se objekat lagano kretao levo-desno, pa povremeno i gore-dole. Svetlo je treptalo i menjalo boje, a nije proizvodilo nikakav zvuk. Snimak je nastao pre nedelju dana posle 22 časa, u smeru jugozapada.

Uz pomoć zgrade koja se vidi na snimku stručnjaci su uspeli da odrede azimut i gde se tačno na nebu nalazio objekat. Ustanovili su da se te večeri jasno videla najsjajnija zvezda Sirius, koja je u stvari bila neobičan objekat uhvaćen na snimku.

– Smer gledanja odlično se poklapa, a Sirius je poznat po svom treperenju i promenama boje. Kretanja kao takvog na snimku nije bilo, osim tresenja telefona. Ipak, sasvim je lako moguće da je osobi koja ga je promatrala izgledao kao da se kreće – pojasnili su iz Astronomskog društva Koprivnica, prenosi Index.hr.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Astronomi dodaju da je treperenje jače što je zvezda niže nad horizontom jer je tamo gledamo kroz gušći vazduh i razne druge prizemne turbulencije

– Sirijus je najbolji primer toga jer je iz naših krajeva uvek nisko na nebu i vrlo je sjajan – najsjajniji od svih zvezda. Stoga vrlo upečatljivo treperi, toliko jako da mu se zbog preloma svetlosti primetno menja i boja. Ljudsko oko tada registruje bljeskove crvene, zelene i plave. Međutim, to su samo optičke pojave u atmosferi – kazali su.

Stručnjaci navode da se sjajne zvezde i planete često prijavljuju kao NLO, pogotovo kad su nisko na nebu.

– Tu ubedljivo prednjači Venera koja je još sjajnija od Siriusa, toliko da je prozvana kraljicom NLO-a. Ponekad to mogu biti i Jupiter i Mars kada su u povoljnom položaju – dodali su.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter