Izvor: BSC HAPPY/SPUTNIK/KLIX
16.08.2023 u 17:32
0

POBESNELI U SARAJEVU: Osuđuju „veličanje četništva“ (VIDEO)

Film Radoša Bajića „Heroji Halijarda“, koji se bavi istorijskim događajem u kom četnici spasavaju savezničke, uglavnom američke, pilote tokom Drugog svetskog rata, predstavljen je na Sarajevo film festivalu, u okviru programa „Sinelink drama šoukejs Telekom Srbija“. To je izazvalo poplavu besa u Sarajevu, čiji su mediji osudili „veličanje četništva“.

Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u Otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a trajalo je od avgusta do decembra 1944. godine.

Sarajevski mediji navode da je reč o „velikom propustu organizatora festivala“ pošto se „četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu“.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, traži ostavku osobe „odgovorne za propust“ ukoliko organizatori festivala žele nastavak saradnje sa gradskom administracijom.

„Pokušaji rehabilitacije Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi! Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama“, poručila je Benjamina Karić. 

SUDAR TITANA! U BIOSKOPE STIŽU HEROJI HALIJARDA I ČUVARI FORMULE! (VIDEO)

Organizatori Sarajevo Film Festivala pravdaju se da film nije prikazan u Sarajevu, a odgovornost prebacuju na Telekom Srbija.

„Sporni film nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu. U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata i film koji je još uvijek u postprodukciji – „Heroji Halijarda“. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije“, naglašavaju organizatori.

Oglasio se i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji je takođe na Tviteru napisao da „Sarajevo treba svoje stavove o četnicima da razjasni i usaglasi sa američkom ambasadom“.

„Neka im oni, pošto Srbima ne veruju, objasne šta je operacija „Halijard“ i zašto je Draža odlikovan u Americi gde ima spomenike. Sa Francuzima neka vide zašto je De Gol odlikovao generala Dražu. Slično sa Poljacima. Pa kad usaglase sa SAD i EU da se jave nama u Srbiji i RS. Dakle nije sve do nas i ponekad srbofobija mora da udari u američki, francuski i još pokoji zid integracija kojima i Bošnjaci teže. Tu im „razni Bursaći“ ne mogu pomoći. Ja to kao partizansko dete ljubazno savetujem“, napisao je Stevandić.

Autor filma Radoš Bajić je u ranijim izjavama govoreći o ovom filmu kazao da je „ovu priču izneo bosonogi srpski narod koji se u tom trenutku našao u najdramatičnijem periodu svoje istorije, ostavljen u beznađu“.

„U tim i takvim uslovima, srpski narod je pokazao svoju humanost, čovekoljublje, dobročinstvo i herojstvo. Naš projekat zato nije spektakl radi spektakla, iako u njemu imamo i monumentalne sekvence koje odražavaju herojstvo, već je priča duboko lična i data je iz vizure jedne srpske porodice kroz čiju se sudbinu prelamaju ključni događaji tog vremena“, rekao je ranije Radoš Bajić.

Film „Heroji Halijarda“ je priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji celi jedan narod odvode u sunovrat, navodi se u opisu filma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter